În anumite scenarii, atunci când li se reține permisul auto, șoferii primesc de la agenții de poliție o dovadă substitutivă cu drept de circulație, care le permite să continue conducerea pentru o anumită perioadă după ce li s-a suspendat permisul de conducere. Această documentație temporară permite conducerea în interiorul țării, fără a permite traversarea frontierelor sau circulația în străinătate.
Conform legislației actuale, conform Codului Rutier și a Convenției de la Viena din 8 noiembrie 1968 privind circulația rutieră, la controlul de la frontieră, șoferii trebuie să prezinte, alături de un document de identificare valid (cum ar fi buletinul sau pașaportul), un permis de conducere valid corespunzător categoriei vehiculului pe care îl conduc, certificatul de înmatriculare al vehiculului și dovada inspecției tehnice periodice.
De exemplu, Codul Rutier (Ordonanța de Urgență 195/2002) specifică că în ceea ce privește circulația vehiculelor în traficul internațional, "autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere și remorcile înmatriculate în România pot traversa frontiera de stat pe drumurile publice dacă îndeplinesc condițiile necesare pentru circulația internațională și șoferii dețin un permis de conducere valid".
Astfel, este esențial ca șoferii să dețină un permis de conducere valabil pentru a putea traversa frontierele (cu mașina) și nu pot utiliza dovada substitutivă a permisului de conducere pe care o primesc atunci când li se suspendă dreptul de a conduce vehicule.
În timpul sezonului de iarnă, regulamentele de implementare ale Codului Rutier au fost ajustate, inclusiv extinderea situațiilor în care autoritățile pot elibera o dovadă substitutivă a permisului de conducere cu drept de circulație la reținerea permisului. În prezent, o astfel de dovadă poate fi acordată pe o perioadă de 15 zile în cazul în care permisul de conducere este suspendat din cauza nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere sau depășirea, cu condiția ca un accident rutier să fi avut loc, soldându-se doar cu daune materiale la vehicule sau alte pagube.
Cu referire la circulația vehiculelor în afara granițelor, Poliția de Frontieră subliniază că "nu solicită alte documente adiționale care să dovedească relațiile juridice dintre conducătorul vehiculului și proprietarul vehiculului (precum procuri, contracte de închiriere, contracte de vânzare-cumpărare, contracte de comodat, împuterniciri etc.)".
De asemenea, este important de menționat că, până la data de 8 septembrie, șoferii pot părăsi țara cu mașina având o poliță de asigurare de la Euroins, chiar dacă această companie de asigurări se află în prezent în proces de faliment.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...