Acord european pentru finanţarea investiţiilor în energie

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Miniştrii de Finanţe din UE anunţă modul privind finanţarea investiţiilor în energie.

Miniştrii de Finanţe din UE au convenit marţi cum să finanţeze şi să aloce suma de 20 de miliarde de euro necesară pentru a sprijini în următorii ani reducerea dependenţei blocului comunitar de importurile de energie din Rusia, transmite DPA.

"Astăzi am realizat un mare pas înainte în vederea întăririi autonomiei UE faţă de combustibilii fosili din Rusia", a afirmat ministrul ceh de Finanţe, Zbynek Stanjura, care a condus lucrările reuniunii.

La rândul său, vicepreşedintele CE, Valdis Dombrovskis, a afirmat că "deciziile vor ajuta la îmbunătăţirea securităţii energetice a UE şi la rezolvarea problemelor legate de preţurile ridicate ale energiei prin investiţii rapide acolo unde contează cel mai mult".

Marţi, miniştrii de Finanţe din UE au convenit ca banii să fie obţinuţi din resursele fondului UE de inovare şi vânzarea către industrie a licenţelor pentru emisiile de dioxid de carbon.

La alocarea banilor se va ţine cont, printre altele, de măsura în care statele membre UE sunt dependente de combustibilii fosili, se arată în comunicatul publicat după reuniunea de la Luxemburg a miniştrilor de Finanţe din UE.

Suma de 20 de miliarde de euro este parte a planului CE de a obţine până la 300 de miliarde de euro în împrumuturi şi granturi pentru majorarea investiţiilor în energie regenerabilă, pentru atenuarea şocului provocat de preţurile ridicate ale energiei din UE, în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

O mare parte din sumă - până la 225 de miliarde de euro - ar urma să fie reprezentată de banii din fondul UE de redresare post-Covid care nu au fost revendicaţi, conform propunerii CE.

De asemenea, miniştrii de Finanţe din UE discută consecinţele economice ale războiului, în contextul inflaţiei record, şi sprijinul financiar pentru Ucraina.

 

Citeşte şi: Comisia Europeană se pregăteşte pentru posibile întreruperi ale electricităţii în statele UE

 

Comisia Europeană se pregăteşte pentru potenţiale cazuri de întrerupere a alimentării cu electricitate în state din cadrul Uniunii Europene, în cursul iernii, în contextul crizei cu Rusia, afirmă Janez Lenarcic, comisarul UE pentru Gestionarea Crizelor.

"Este foarte posibil să fie necesare acţiuni de asistenţă pentru catastrofe, inclusiv în interiorul Uniunii Europene. În cazul în care un număr mic de state membre ar fi afectate de un incident precum oprirea alimentării cu electricitate, alte state UE ar putea furniza generatoare de electricitate, aşa cum se întâmplă în situaţiile dezastrelor naturale", a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru Gestionarea Crizelor, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

În cazul în care se vor înregistra probleme privind alimentarea cu electricitate în numeroase state UE, Comisia Europeană va trebui să activeze mecanismul de accesare a produselor din rezervele strategice, a explicat Janez Lenarcic.

"Încă înaintea războiului din Ucraina, ne-am pregătit pentru incidente chimice, biologice, radiologice şi nucleare", a subliniat Janez Lenarcic, explicând că, după acelaşi model, Comisia Europeană se pregăteşte pentru crize energetice, prin achiziţii de combustibili şi generatoare de electricitate.

Uniunea Europeană se confruntă cu "riscuri fără precedent" privind aprovizionarea cu gaz în această iarnă, în contextul în care Rusia a oprit în mare parte livrările, iar gazul lichefiat transportat pe mare devine mai scump, a avertizat luni Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă / FOTO: Freepik
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
Căprioare / Foto: Freepik

Statul dă undă verde la împușcat 34.095 de căprioare

Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...

La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea

pixel