Acord încheiat. Grupul TeraPlast preia 70% din compania croată Optiplast

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Teraplast / FOTO: Facebook Teraplast
Teraplast / FOTO: Facebook Teraplast
Tranzacția face parte din strategia grupului românesc de extindere pe piețele europene și de consolidare a poziției sale în industria ambalajelor sustenabile.

Grupul TeraPlast, lider în procesarea de polimeri în Europa de sud-est, a anunțat semnarea unui acord pentru achiziția a 70% din capitalul social al companiei Optiplast, al treilea mare producător de ambalaje flexibile din Croația. 

Strategie extinsă și noi capacități de producție

Prin această achiziție, TeraPlast își extinde semnificativ amprenta geografică și capacitățile de producție, ajungând la un volum de peste 10.000 de tone de ambalaje flexibile anual. „Vom fi și mai aproape de clienții din Italia, Grecia sau Austria și vom putea deservi mai ușor piețele vest-europene, în special cele din Balcanii de Vest, o regiune dinamică și matură”, a declarat Dorel Goia, președintele Consiliului de Administrație al TeraPlast.

Goia subliniază că achiziția Optiplast aduce sinergii semnificative între compania croată și TeraBio Pack, un alt segment de ambalaje sustenabile al grupului TeraPlast. „Vom putea accesa mai ușor clienți dispuși să plătească pentru ambalaje de calitate și vom optimiza încărcarea capacităților noastre de producție”, a adăugat acesta. Totodată, Goia a subliniat că extinderea în Croația va permite TeraPlast să reducă costurile logistice asociate exporturilor către piețele vest-europene, ceea ce va duce la o creștere a profitabilității.

Prețul achiziției și detalii financiare

Valoarea totală a tranzacției va fi stabilită la finalizarea acesteia, pornind de la o bază de 13 milioane de euro. Aceasta va fi ajustată în funcție de capitalul de lucru net, fluxurile de numerar și datoriile companiei croate. În funcție de datele financiare disponibile la 30 iunie 2024, prețul estimat ar fi fost de aproximativ 9,5 milioane de euro. De asemenea, acordul include un mecanism de ajustare în funcție de subvențiile viitoare pe care Optiplast le va primi pentru implementarea unui proiect de panouri fotovoltaice.

Achiziția urmează să fie aprobată de Adunarea Generală a Acționarilor TeraPlast (AGEA), iar, odată primită această aprobare, se preconizează că tranzacția va fi finalizată în scurt timp.

Optiplast, un partener strategic în Europa

Optiplast, fondată în 1989, este una dintre cele mai importante companii de ambalaje flexibile din Croația, cu o capacitate de producție de aproximativ 5.000 de tone pe an și o echipă de 81 de angajați. Compania croată se diferențiază printr-o abordare orientată către sustenabilitate, utilizând între 60% și 70% materiale reciclate în producția sa și având o capacitate internă de reciclare de 1.200 de tone anual.

Optiplast produce o gamă variată de ambalaje, incluzând saci menajeri și sacoșe pentru cumpărături, și are o prezență puternică pe piețele internaționale, cu 25% din producție destinată exportului. În 2023, compania a raportat o cifră de afaceri de 10 milioane de euro și un EBITDA ajustat de 2,2 milioane de euro.

Danijel Drcic, actualul proprietar și director general al Optiplast, va continua să conducă compania după tranzacție. „Sunt extrem de mândru de ceea ce am realizat în acești 35 de ani pe piața din Croația. Consider că Optiplast a ajuns la un punct de maturitate și este pregătită să evolueze la nivel regional, alături de Grupul TeraPlast”, a declarat Drcic.

Sinergii și perspective regionale

TeraPlast vede această achiziție ca o oportunitate de a accelera dezvoltarea TeraBio Pack, unitatea sa de ambalaje biodegradabile. Sinergiile între cele două companii se vor reflecta în accesul la noi piețe și la noi clienți din întreaga regiune, permițând grupului să ofere soluții complete și sustenabile. TeraPlast urmărește să devină un jucător important nu doar pe piața locală din România, ci și pe piețele europene mature, unde cererea pentru ambalaje ecologice este în continuă creștere.

Optiplast aduce în cadrul Grupului TeraPlast nu doar o bază solidă de producție și expertiză tehnologică, ci și un portofoliu diversificat de clienți, inclusiv distribuitori și mari rețele de retail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Găini / Foto: Freepik
Teraplast / FOTO: Facebook Teraplast
Justiție

Demersurile justiției americane ingrijoreaza Wall Street

Chiar dacă drumul către o soluție definitivă este lung...

Ministrul Novak este destul de încruntat
La bursă
Euro / FOTO: Freepik

Zeci de miliarde de euro pentru Ucraina. Împrumut aprobat

Surse diplomatice au confirmat informațiile transmise de...

Fermier
Appeals Centre Europe, nou organism care va tranșa disputele cu rețelele sociale / Foto: Freepik
Uraganul Milton văzut de pe Stația Spațială Internațională / Foto / NASA
Maria Junghiatu, partener în cadrul TPA România
Bani / Foto: DCBusiness
Grafic / FOTO: Freepik

Cine sunt cei mai mari gestionari de fonduri din lume

Taxe de administrare reduse, o gamă largă de produse,...

Cumparaturi
Premier League / Fotomontaj: Oana Pavelescu
Curs valutar
Motor de avion / sursa foto: Freepik.com
Laurenţiu Neculaescu. Foto: Crişan Andreescu
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Exploatare de litiu
Ședință de Guvern
Bursa / sursa foto: Pexels.com
Foto: pexels.com

pixel