Acord între Cipru și Israel pentru o conductă de gaze

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Instalarea de conducte pentru gaze naturale
Instalarea de conducte pentru gaze naturale
Cipru și Israelul lucrează la un acord pentru construirea unei conducte care va transporta gazele naturale către națiunea insulară din estul Mării Mediterane, unde vor fi lichefiate pentru a fi exportate cu vaporul în Europa și, eventual, în altă parte, a declarat luni ministrul cipriot al energiei.

Ministrul Giorgos Papanastasiou a declarat luni că va vizita în curând Israelul pentru a pune la punct un acord formal. Odată ce acordul va fi semnat, conducta ar putea fi finalizată în 18 luni.

Construirea unei uzine de lichefiere în Cipru va dura doi ani și jumătate, odată ce investitorii vor fi asigurați.

Până în prezent, în largul coastei sudice a Ciprului au fost descoperite cinci zăcăminte de gaz de dimensiuni considerabile. Israelul are 11 astfel de zăcăminte: cel mai mare, numit Leviathan, conține o cantitate de gaz estimată la 623 miliarde de metri cubi.

Papanastasiou a declarat că se va întâlni în cursul acestei luni cu companiile energetice autorizate să exploreze petrol și gaze în interiorul zonei economice exclusive a Ciprului - inclusiv cu francezii de la Total, italienii de la Eni, ExxonMobil și Chevron - pentru a căuta modalități de colaborare în proiecte care ar accelera introducerea pe piață a descoperirilor lor de gaze.
Ministrul a declarat că Israelul a fost de acord cu propunerea înaintată de guvernul cipriot pentru conducta și instalația de lichefiere, pe care premierul Benjamin Netanyahu a dezvăluit-o duminică.

"Mediterana de Est are suficiente zăcăminte de gaz. Cele mai multe se află în interiorul zonei economice exclusive a Israelului, dar și Cipru are cantități suficiente pentru ca acest proiect să se materializeze", a declarat Papanastasiou reporterilor.

Ministrul a explicat că acest proiect este o versiune trunchiată a ideii gazoductului EastMed. Această propunere - pentru o conductă de 1.900 de kilometri și 6 miliarde de dolari, destinată să transporte gazul regional direct în Europa - a căzut în ultimii ani în dizgrație.

În locul unei conexiuni directe a conductei cu Europa, gazul procesat din Cipru ar putea ajunge pe piețele internaționale pe cale maritimă.

"Când ai gaz natural lichefiat, acesta poate merge în orice direcție... Europa are acum mai multă nevoie de el, dar se pot găsi piețe și în Asia", a declarat ministrul cipriot.

În decembrie, guvernul cipriot anterior a declarat că analizează o propunere pentru un plan similar, în condițiile în care războiul Rusiei din Ucraina a agravat criza energetică, potrivit AP.

Papanastasiou a declarat că autoritățile cipriote și israeliene vor mai avea nevoie de câteva luni pentru a negocia un acord separat privind cantitatea de gaz din zăcământul cipriot de gaz Aphrodite care se află în apele vecine israeliene.

O propunere pentru o conductă care să transporte gazul cipriot și egiptean către planurile de lichefiere din Egipt în vederea exportului rămâne separată de planul israeliano-cipriot, a spus ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
pexels.com
Foto: Pexels.com
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness

pixel