Acord între Cipru și Israel pentru o conductă de gaze

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Instalarea de conducte pentru gaze naturale
Instalarea de conducte pentru gaze naturale
Cipru și Israelul lucrează la un acord pentru construirea unei conducte care va transporta gazele naturale către națiunea insulară din estul Mării Mediterane, unde vor fi lichefiate pentru a fi exportate cu vaporul în Europa și, eventual, în altă parte, a declarat luni ministrul cipriot al energiei.

Ministrul Giorgos Papanastasiou a declarat luni că va vizita în curând Israelul pentru a pune la punct un acord formal. Odată ce acordul va fi semnat, conducta ar putea fi finalizată în 18 luni.

Construirea unei uzine de lichefiere în Cipru va dura doi ani și jumătate, odată ce investitorii vor fi asigurați.

Până în prezent, în largul coastei sudice a Ciprului au fost descoperite cinci zăcăminte de gaz de dimensiuni considerabile. Israelul are 11 astfel de zăcăminte: cel mai mare, numit Leviathan, conține o cantitate de gaz estimată la 623 miliarde de metri cubi.

Papanastasiou a declarat că se va întâlni în cursul acestei luni cu companiile energetice autorizate să exploreze petrol și gaze în interiorul zonei economice exclusive a Ciprului - inclusiv cu francezii de la Total, italienii de la Eni, ExxonMobil și Chevron - pentru a căuta modalități de colaborare în proiecte care ar accelera introducerea pe piață a descoperirilor lor de gaze.
Ministrul a declarat că Israelul a fost de acord cu propunerea înaintată de guvernul cipriot pentru conducta și instalația de lichefiere, pe care premierul Benjamin Netanyahu a dezvăluit-o duminică.

"Mediterana de Est are suficiente zăcăminte de gaz. Cele mai multe se află în interiorul zonei economice exclusive a Israelului, dar și Cipru are cantități suficiente pentru ca acest proiect să se materializeze", a declarat Papanastasiou reporterilor.

Ministrul a explicat că acest proiect este o versiune trunchiată a ideii gazoductului EastMed. Această propunere - pentru o conductă de 1.900 de kilometri și 6 miliarde de dolari, destinată să transporte gazul regional direct în Europa - a căzut în ultimii ani în dizgrație.

În locul unei conexiuni directe a conductei cu Europa, gazul procesat din Cipru ar putea ajunge pe piețele internaționale pe cale maritimă.

"Când ai gaz natural lichefiat, acesta poate merge în orice direcție... Europa are acum mai multă nevoie de el, dar se pot găsi piețe și în Asia", a declarat ministrul cipriot.

În decembrie, guvernul cipriot anterior a declarat că analizează o propunere pentru un plan similar, în condițiile în care războiul Rusiei din Ucraina a agravat criza energetică, potrivit AP.

Papanastasiou a declarat că autoritățile cipriote și israeliene vor mai avea nevoie de câteva luni pentru a negocia un acord separat privind cantitatea de gaz din zăcământul cipriot de gaz Aphrodite care se află în apele vecine israeliene.

O propunere pentru o conductă care să transporte gazul cipriot și egiptean către planurile de lichefiere din Egipt în vederea exportului rămâne separată de planul israeliano-cipriot, a spus ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel