Acord istoric între Statele Unite ale Americii și Talibani

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Combatanţii noştri nu vor fi niciodată de acord cu o prelungire a staționării trupelor americane, a spus purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid
Combatanţii noştri nu vor fi niciodată de acord cu o prelungire a staționării trupelor americane, a spus purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid
Statele Unite şi talibanii afgani au semnat sâmbătă la Doha un acord istoric care deschide calea pentru o retragerea totală a soldaţilor americani din Afganistan şi pentru negocieri de pace interafgane după 18 ani de război, relatează AFP.

Negociatorul american Zalmay Khalilzad şi liderul politic al talibanilor Abdul Ghani Baradar au semnat textul acordului şi şi-au strâns mâna, pe fondul aplauzelor celor prezenţi, dintre care unii au strigat ''Allah Akbar (Dumnezeu este cel mai mare)''

Statele Unite şi talibanii afgani vor schimba mii de deţinuţi, o acţiune destinată să stabileacă ''încrederea'' între cele două părţi, potrivit acordului semnat sâmbătă la Doha.

"Peste 5.000 de deţinuţi (...) talibani şi peste 1.000 (dintre forţele afgane susţinute de Washington) vor fi eliberaţi până la 10 martie, prima zi a negocierilor interafgane", se arată în acord.

Acordul negociat timp de un an şi jumătate în Qatar a fost semnat de principalii negociatori ai celor două părţi, Zalmay Khalilzad, de partea americană, şi de liderul politic al insurgenţilor afgani, Abdul Ghani Baradar, în prezenţa secretarului de stat american Mike Pompeo .

Americanii sunt de acord să înceapă imediat o retragere treptată a trupelor lor, pentru a se ajunge de la aproximativ 13.000 de soldaţi la 8.600 în termen de 135 de zile.

Cât de catastrofal ar fi un război SUA-Iran. Ce șanse are invadarea Iranului

În principiu, un calendar prevede retragerea totală a tuturor forţelor străine din Afganistan ''în termen de 14 luni de la semnarea acordului'', potrivit textului acordului.

Plecarea lor este însă legată de respectarea de către talibani a angajamentele lor de securitate şi de progresele în viitoarele negocieri interafgane, potrivit unor înalţi oficiali americani.

În schimbul acestei cereri-cheie, talibanii angajează să interzică orice act de terorism din teritoriile pe care le controlează şi să iniţieze negocieri reale cu guvernul de la Kabul cu care au refuzat să discute până acum.

Aceste negocieri sunt programate să înceapă până la 10 martie, conform acordului, probabil la Oslo.

''Dacă talibanii nu îşi respectă angajamentele, ei îşi vor pierde şansa de a se discuta cu ceilalţi afgani şi de a delibera asupra viitorului ţării lor'', a subliniat şeful Pentagonului Mark Esper, care s-a aflat la Kabul pentru a semna o declaraţie comună cu guvernul afgan.

"Statele Unite nu vor ezita să anuleze acordul", a avertizat el.

Talibanii au dat asigurări că îşi vor respecta angajamentele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Rovinieta
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei

pixel