Acord-post Brexit. UE și MB au încheiat un protocol
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ursula von der Leyen și Rishi Sunak, premierul Marii Britanii / Foto: Numner 10 / Flickr
Ursula von der Leyen și Rishi Sunak, premierul Marii Britanii / Foto: Numner 10 / Flickr
Irlanda de Nord a rămas o piatră de încercare și după Brexit, între Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Însă după luni de negocieri dificile, guvernul britanic și Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind controalele post-Brexit în Irlanda de Nord. "Acesta este începutul unui nou capitol în relația noastră", a declarat premierul britanic Rishi Sunak, anunțând acordul în cadrul unei conferințe de presă cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Windsor, la periferia vestului Londrei, scrie Le Monde.

La începutul zilei, Ursula von der Leyen declarase deja că "abia așteaptă să întoarcem pagina și să deschidem un nou capitol cu partenerul și prietenul nostru", Regatul Unit.

Se așteaptă ca acordul de la Windsor să reducă în mod semnificativ controalele vamale necesare pentru mărfurile din Marea Britanie care ajung în Irlanda de Nord. De asemenea, va reduce aplicarea reglementărilor UE în provincia britanică.

"Am convenit asupra unor garanții solide (...) care vor proteja integritatea pieței unice europene", a insistat Ursula von der Leyen. "Și, cel mai important, protejează pacea obținută cu greu prin Acordul din Vinerea Mare", care a pus capăt conflictului dintre unioniștii majoritar protestanți și republicanii majoritar catolici și a cărui 25-a aniversare va fi sărbătorită în aprilie, a adăugat ea.

Blocaj politic

Semnat în 2020, Protocolul privind Irlanda de Nord, negociat după Brexit de fostul premier Boris Johnson, reglementează circulația mărfurilor între Irlanda de Nord, care are singura frontieră terestră cu UE, și restul Regatului Unit. Protocolul a fost conceput pentru a evita o frontieră terestră între Irlanda și Irlanda de Nord care ar submina pacea încheiată în 1998 după trei decenii sângeroase, protejând în același timp piața unică europeană.

Dar a ridicat probleme practice, în special prin impunerea de controale vamale pentru mărfurile din Marea Britanie care sosesc în Irlanda de Nord, chiar dacă acestea erau destinate să rămână în provincia britanică.

Protocolul a generat astfel tensiuni între Uniunea Europeană și Londra, dar a devenit și o problemă internă pentru Rishi Sunak, care s-a confruntat cu opoziția adepților liniei dure pentru Brexit și a unioniștilor din Partidul Unității Democratice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel