Acord Ungaria-Rusia pentru furnizarea de gaze

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Scumpirea gazelor a accelerat în România
Scumpirea gazelor a accelerat în România
Ungaria și Rusia au ajuns la un acord de principiu care va intra în vigoare în octombrie privind furnizarea pe termen lung a gazului, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, pentru agenţia ungară de presă MTI, după întrevederea pe care a avut-o cu Alexei Miller, directorul general al Gazprom, cu ocazia Forumului Internaţional de la Sankt Petersburg.

"Intenţia noastră este ca noul acord să fie încheiat pe 15 ani şi să existe flexibilitate cu privire la preţuri", a spus şeful diplomaţiei ungare.

Ministrul a amintit că în septembrie va expira acordul pe termen lung cu privire la achiziţia gazelor, care este valabil acum. A subliniat că noul acord va asigura securitatea aprovizionării cu gaze pe termen lung; mai este nevoie de negocieri cu privire la preţ, însă partea rusă a promis o atitudine constructivă.  

"Pot spune că, până acum, acordurile pe care le-am încheiat cu şeful Gazprom au fost duse la îndeplinire întocmai. Aşadar, nu trebuie să avem îndoieli nici de data aceasta", a spus Szijjártó.

Potrivit ministrului de externe, până la 1 octombrie va fi finalizată conducta care va permite recepţionarea unor cantităţi mari de gaze la frontiera dintre Serbia şi Ungaria, deja de anul acesta. În Serbia, investiţiile necesare au fost, practic, finalizate. De aici încolo, sarcina companiilor energetice este aceea de discuta şi problemele tehnice.

Nord Stream 2, aproape de finalizare. Cine sunt marii perdanți

Péter Szijjártó a discutat cu Alexey Likhachev, directorul Rosatom, despre accelerarea investiţiei la noua centrală nucleară de la Paks. Despre aceasta, oficialul ungar a spus că, potrivit evaluărilor efectuate de părţi, până la sfârşitul lunii septembrie se va ajunge în punctul în care va fi posibilă intrarea în faza a doua a lucrărilor de construcţie; atunci va expira termenul până la care agenţia pentru energia atomică trebuie să răspundă la solicitarea de autorizare.

Potrivit ministrului ungar de externe, anul viitor ar putea fi amplasate deja primele elemente din beton. A mai adăugat că investiţia din Belarus a Rosatom a fost, practic, finalizată, astfel încât compania îşi poate concentra pe Ungaria toată capacitatea din regiune.

"Iar noi negociem, deja, cu ţările vecine despre unde putem vinde energia electrică obţinută în urma construirii noilor centrale nucleare. Pentru Ungaria va reprezenta o forţă uriaşă faptul că oportunităţile sale în domeniul exporturilor de energie electrică vor creşte semnificativ, mai mult vom putea îndeplini în mod real până în 2030, respectiv 2050 obiectivele climatice asumate", a spus Szijjártó.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României
BVB
Cresc accizele
E.ON Drive Infrastructure
Caniculă / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Judecătorii Curții Constituționale / Foto: Arhivă
Bitcoin

Prețul Bitcoin la maxim istoric: 121.200 USD în Singapore

Bitcoin a depășit luni, pentru prima dată, pragul de...

Elma Saiz, ministrul Incluziunii, Securităţii Sociale şi Migraţiei
Canicula și instabilitatea atmosferică ne dau de furcă
Beijing
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

UE vrea soluții negociate în relația comercială cu SUA

Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...

Bursa de la București
Parlamentul European din Bruxelles
Foto: Pexels.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Steagul Bulgariei
Bani. Freepik.com
Parlamentul de la Budapesta

pixel