O nouă zi de coșmar la Bursa de la București. Toți indicii, în scădere
Bursa de Valori București (BVB)...
Acordul minier semnat de președintele american Donald Trump cu Ucraina este o mare victorie simbolică pentru ambele părți. Ucraina obține angajamentul pe termen lung al Statelor Unite de a investi într-o „Ucraină liberă, suverană și sigură”. SUA, la rândul lor, câștigă acces la o parte din potențialul viitor al resurselor minerale ucrainene. Iar Trump își consolidează imaginea de „mare negociator”, așa cum a subliniat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.
Totuși, nu trebuie să ne așteptăm la o explozie a investițiilor în mineralele critice ale Ucrainei în viitorul apropiat. Vicepremierul ucrainean Yulia Svyrydenko a declarat pe platforma X că nu se așteaptă ca Fondul comun de investiții pentru reconstrucție să plătească dividende în următorii zece ani.
Probleme de acces, procesare și geopolitică
Cel puțin, a încetat discuția despre „pământuri rare”. Acordul acoperă toate resursele subterane – de la petrol și gaze la o gamă largă de metale. Ucraina are câteva zăcăminte de pământuri rare, dar viabilitatea lor economică este incertă. Cel mai bine cartografiat zăcământ, Novopoltavske, a fost studiat ultima oară între 1982 și 1991 și se află într-o zonă problematică – aproape de Cernihiv, în provincia Zaporijia, adică dincolo de linia frontului.
Același lucru este valabil și pentru unele dintre cele mai promițătoare proiecte de litiu. Potrivit estimărilor realizate de think tank-urile ucrainene We Build Ukraine și Institutul Național de Studii Strategice, aproximativ 40% din resursele metalifere ale Ucrainei se află sub ocupație rusă.
Fără o pace definitivă și o reconciliere cu Rusia – care revendică și ea teritoriul – nu va fi posibilă valorificarea completă a acestui acord. Deși Ucraina mai deține și alte resurse esențiale, precum uraniu, titan și grafit, lipsa infrastructurii de producție, multe facilități fiind închise de la începutul războiului, înseamnă că o întreagă industrie minieră va trebui construită de la zero.
Procesarea și rafinarea metalelor, o provocare majoră
Separarea pământurilor rare este complicată și dominată de China, motiv pentru care acordul evită menționarea lor explicită. La fel, uraniul trebuie îmbogățit pentru a fi utilizat, iar titanul – rafinat pentru a deveni util în aviație. Rusia, în mod ironic, este un actor-cheie în ambele lanțuri de procesare și a furnizat 27% din uraniul îmbogățit folosit de SUA în 2023. Rusia este, totuși, exclusă din orice beneficii ale reconstrucției Ucrainei.
Un alt obstacol major este prețul de piață. Deși zăcămintele de grafit ale Ucrainei sunt bine poziționate și cartografiate – cum ar fi proiectul Balakhivske aflat în studiu de fezabilitate – rentabilitatea economică este incertă. Există cerere în Europa pentru grafitul necesar bateriilor de mașini electrice, dar China controlează 70% din lanțul global de aprovizionare și poate manipula prețurile, inundând piața pentru a-și slăbi concurenții.
Ambițiile Occidentului privind litiul sunt și ele sub presiune din cauza excedentului de ofertă din China și a prețurilor foarte scăzute. În aceste condiții, Ucraina va înțelege rapid că investițiile private vor avea nevoie de sprijin guvernamental pentru a rezista fluctuațiilor pieței. SUA au realizat deja acest lucru: Departamentul Apărării este investitor strategic într-un proiect intern de procesare a pământurilor rare, condus de compania australiană Lynas Rare Earths.
Calendar lung de implementare și recuperare a investițiilor
Totuși, este un semn al vremurilor. Pe măsură ce lumea trece de la o economie bazată pe combustibili fosili la una centrată pe metale, mineralele devin noua monedă a geopoliticii.
În această nouă ordine mondială, China este liderul dominant, iar Occidentul – provocatorul. SUA tocmai au făcut o mișcare strategică în marea competiție globală a mineralelor. Nu va fi ultima. Următoarea pe listă: Republica Democrată Congo, unde un alt acord „minerale contra securitate” este în discuție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de Valori București (BVB)...
Autoritățile din România și...
Miliardarul Bill Ackman a făcut...
Germania este zguduită de o...
Președintele interimar a semnat...
Un acord fără beneficii...
Decret prezidențial pentru relansarea producției interne.
Pentru a doua lună consecutiv, OPEC+ a decis să...
O tranzacție importantă pentru...
Ministerul Finanțelor a respins...
Preşedintele interimar Ilie...
Azi vă propunem să începeți ziua citind despre Bolojan...
Bursa de Valori București (BVB)...
PSD se retrage oficial din...
Războiul comercial declanșat de...
Prăbușire pe piața auto:...
Gigantul american Skechers va...
4 februarie ar putea deveni zi...
Rețelele electrice ale Europei...
Fluctuații ale monedei...
Analistul financiar Adrian...
Luni dimineață, Bursa de Valori...
Zoltan Kurali devine omul-cheie...
Decizia OPEC+ de a majora producția pune presiune pe...
Dolarul american a înregistrat...
Potrivit unei dezvăluiri făcute de Bloomberg în acest...