Acordul privind proiectul Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă a fost semnat. Virgil Popescu: România va deveni, în viitorul apropiat, o țară independentă energetic
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Astăzi a fost semnat, de către premierul Nicolae Ciucă, acordul de sprijin privind proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale CNE Cernavodă, dintre Guvernul României şi Nuclearelectrica.

Premierul Nicolae Ionel Ciucă a semnat, vineri, Acordul de sprijin privin Proiectul Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă dintre Guvernul României și Nuclearelectrica.

"Prin prezentul ACORD sunt stabilite modalitățile efective de cooperare, prin stabilirea unor angajamente și obligații ale Statului român, cu privire la asigurarea măsurilor necesare în ceea ce privește finanțare Proiectului, implementarea și adoptarea măsurilor de sprijin, inclusiv măsuri de ordin legislativ. Statul român prin Ministerul Finanțelor va realiza demersurile necesare pentru finanțarea Proiectului inclusiv prin, dar nelimitat la, acordarea de Garanții de Stat finanțatorilor Proiectului, în contextul prevederilor IGA și/sau oricăror alte acorduri sau memorandumuri interguvernamentale de sprijin, sau în afara unor astfel de acorduri, după caz.

Statul român, prin Ministerul Energiei, este responsabil de implementarea mecanismului de sprijin de tip ”Contracte pentru Diferență” (CfD), prin crearea arhitecturii instituționale adecvate. Ministerul Energiei, responsabil pentru operaționalizarea Fondului pentru Modernizare, susține includerea energiei nucleare în programele cheie de investiții și asigură suportul necesar pentru utilizarea MF în vederea dezvoltării, construcției și punerii în funcțiune a Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă.

Statul român prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii va întreprinde demersurile necesare în vederea asigurării apei de răcire pentru funcționarea a 4 unități nuclearoelectrice pe amplasamentul de la Cernavodă, prin finalizarea etapei II a Proiectului derulat de minister și denumit ”Îmbunătățirea condițiilor de navigație pe Dunăre între Călărași și Brăila (km 375 - km 170).

Statul român prin Ministerul Energiei și Secretariatul General al Guvernului să dispună măsurile necesare cu privire la finalizarea de către Transelectrica a liniilor de transport a electricității, care să permită racordarea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă la Sistemul Electroenergetic Național și evacuarea energiei electrice produse de Proiect.

Statul român prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, împreună cu Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor, va analiza în permanență oportunitățile de finanțare din fonduri europene nerambursabile și va întreprinde demersurile necesare pentru facilitarea utilizării acestora, cu prioritate, la finanțarea proiectului în orice stadiu de implementare.

Dezvoltarea programului nuclear civil al României a fost și este o prioritate a ministerului Energiei, a Guvernului și, totodată, are parte de susținerea constantă a președintelui României Klaus Iohannis, a prim - ministrului Nicolae Ionel Ciucă, dar și a președinților celor două Camere ale Parlamentului, Alina Gorghiu și Marcel Ciolacu. Prin semnarea Acordului de astăzi demonstrăm că statul român este pe deplin implicat în demararea și finalizarea proiectului construcției Unităților 3 și 4 de la Cernavodă. Și nu suntem singuri. Îi avem alături și pe partenerii americani, canadieni, francezi, italieni, coreeni, japonezi și emiratezi.

Da, ne ținem de cuvânt, iar România va deveni în viitorul apropiat o țară independentă energetic", transmite Virgil Popescu, ministrul Energiei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel