Acțiunile Credit Suisse au revenit puternic
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Credit Suisse
Credit Suisse
Acțiunile Credit Suisse și-au revenit puternic joi, la deschiderea bursei din Zurich, după ce în ziua precedentă s-au prăbușit ca urmare a deciziei principalului său acționar de a nu mai acorda un nou ajutor financiar băncii.

În jurul orei 09:00 GMT, acțiunile Credit Suisse au crescut cu 21,27%, înregistrând cea mai bună performanță din Stoxx 600 (+0,4%). Cu o zi înainte se prăbușise cu aproape 25%, până la 1.697 de franci elvețieni, cel mai scăzut nivel din istorie, semănând panică pe piețele financiare, ca reacție la decizia principalului său acționar de a nu mai reveni la oală.

Într-un comunicat de joi, banca elvețiană a liniștit în cele din urmă piața că va împrumuta până la 50 de miliarde de franci elvețieni (50,6 miliarde de euro) de la Swiss National Bank (SNB), banca centrală a Elveției, pentru a-și spori lichiditățile.
În urma revenirii Credit Suisse, principalele bănci franceze, Credit Agricole (+1,05%), BNP Paribas (+1,53%) și Société Générale (+0,72%) au recuperat în cursul dimineții o mică parte din terenul pierdut miercuri, în timp ce indicele bancar european, care scăzuse cu 6,92% cu o zi înainte, a recuperat 1,62%.

Analiștii de la JPMorgan notează însă că împrumutul acordat de BNS nu va fi suficient pentru a atenua îngrijorările investitorilor cu privire la Credit Suisse. "Statu quo-ul nu mai este o opțiune", au scris aceștia, sugerând că o preluare a băncii elvețiene ar putea fi cel mai probabil rezultat.

Credit Suisse a depistat deficiențe în unele proceduri. Ce se întâmplă cu bonusurile

Credit Suisse spune într-un comunicat că a descoperit "deficiențe materiale" în procedurile sale de raportare și control din ultimii doi ani, o constatare făcută după întrebările adresate săptămâna trecută de autoritățile de reglementare din SUA. 

Banca cu sediul la Zurich a declarat marți că va lua măsuri pentru a remedia verificările ineficiente ale procesului pe care îl urmează pentru întocmirea rapoartelor sale financiare, dar a precizat că declarațiile pentru anii 2022 și 2021 ”prezintă în mod corect” situația sa financiară.

Credit Suisse a fost nevoită să amâne publicarea raportului său anual, după ce Securities and Exchange Commission (SEC) a pus mai multe întrebări cu privire la declarațiile privind fluxurile de numerar din 2019 și 2020. Directorul general Ulrich Koerner încearcă să ducă la bun sfârșit o restructurare complexă în încercarea de a readuce banca la profitabilitate, un proces care riscă acum să se împotmolească într-o vânzare mai amplă din sectorul financiar legată de creditorul american Silicon Valley Bank.

Reevaluarea vine în paralel cu o "opinie negativă" emisă de firma de contabilitate PwC cu privire la eficacitatea controalelor interne ale grupului. Banca a declarat că deficiențele materiale au jucat un rol în revizuirile pe care a trebuit să le facă în urmă cu un an la unele declarații din anii trecuți. Credit Suisse a precizat că eforturile sale de a rezolva problema "ar putea necesita cheltuirea unor resurse semnificative pentru a corecta deficiențele sau slăbiciunile materiale".

Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel