COP29: Ce prevede acordul lăudat de unii, criticat de alții, încheiat la Baku
La capătul unor dezbateri...
Indicele pan-european STOXX 600 a crescut cu 0,5% până la ora 0840 GMT (11:40, ora României), revenind după pierderile din sesiunea precedentă.
Wall Street a încheiat în creștere marți, iar acțiunile asiatice au crescut, de asemenea, miercuri, după ce datele au arătat că numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut în aprilie, semnalând o relaxare a pieței muncii și consolidând miza reducerii dobânzii Fed programată în septembrie.
Majoritatea indicilor STOXX au fost tranzacționați în creștere, domeniul retailului (SXRP) avansând cu 1,4%, atingând un maxim de peste doi ani, în timp ce Inditex, proprietarul Zara, a urcat cu 4,7%.
Indicele de referință al Spaniei, IBEX, a crescut cu 0,6%.
Adăugându-se la câștigurile sectorului, retailerul britanic WH Smith a avansat cu 3,7% după ce a declarat că este bine poziționat pentru perioada de vârf a verii, mizând pe cererea puternică de călătorii.
Investitorii se concentrează acum asupra deciziei de politică fiscală de joi a BCE, unde se așteaptă ca aceasta să reducă costurile de împrumut cu 25 de puncte de bază de la nivelul record actual de 4%.
„Chiar dacă BCE reduce mâine dobânzile, una dintre întrebările care vor apărea, în special având în vedere datele recente privind inflația, este în ce măsură poate reduce în continuare dobânzile și în ce interval de timp”, a adăugat Flax de la Moneyfarm.
Între timp, un sondaj a arătat că activitatea de afaceri din zona euro s-a extins în luna mai în cel mai rapid ritm din ultimul an, în condițiile în care creșterea în industria serviciilor din blocul comunitar a depășit contracția din industria prelucrătoare.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere pe majoritatea indicilor şedinţa de miercuri, iar rulajul se cifra la 5,18 milioane de lei (1,04 milioane de euro) după 35 de minute de la debutul tranzacţiilor.
Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,56%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna o creştere de 0,55%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,48%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a apreciat cu 0,33%.
Indicele BET-FI al SIF-urilor era pe plus cu 0,18%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a câştigat 0,56%.
Conform datelor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau Prebet Aiud (+12,94), Promateris (+3,45%) şi Chimcomplex Borzeşti (+2,66%).
Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Conpet (-2,27%), Mecanică Fină (-2,26%) şi Arobs Transilvania Software (-0,90%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La capătul unor dezbateri...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...