Acțiunile europene au scăzut, BVB a deschis în creștere ultima ședință a săptămânii
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Acțiunile europene au scăzut vineri, în condițiile în care acțiunile tehnologice și bancare au fost sub presiune.

Indicele pan-european STOXX 600 era în scădere cu 0,6%, la 16:35, companiile europene de tehnologie pierzând aproximativ 1%, iar acțiunile bancare depreciindu-se cu 1,3%.

Randamentele obligațiunilor guvernamentale de pe continent au scăzut după publicarea datelor mai devreme în cursul zilei, în timp ce euro a scăzut cu 0,1% față de dolar.

În Regatul Unit, datele au indicat că vânzările cu amănuntul britanice au crescut brusc luna trecută, revenind de la o scădere revizuită de 1,8% în aprilie.

Indicele blue-chip FTSE 100 a scăzut, de asmenea, cu 0,3% la 8251,94 puncte.

Investitorii globali au rămas atenți la risc după ce atât S&P 500, cât și Nasdaq au închis în scădere peste noapte, în timp ce o redresare a liderului american Nvidia a părut să dispară.

Producătorul de bere Carlsberg Group a scăzut cu aproape 8% după ce Britvic a respins oferta sa de preluare, menționând că propunerea "subevaluează semnificativ" grupul și perspectivele sale. Acțiunile Britvic au crescut cu peste 11%.

Printre alte acțiuni, compania daneză de farmaceutice Zealand Pharma a urcat cu 19,6% după ce un studiu în stadiu incipient a arătat că o doză mare din medicamentul său a ajutat la reducerea greutății cu o medie de 8,6% după 16 doze săptămânale.

Lanțul britanic de discount B&M a scăzut cu 1,6%, după ce Morgan Stanley i-a redus ratingul la "underweight" de la "equal-weight".

 

BVB a deschis în creștere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere pe majoritatea indicilor şedinţa de vineri, iar rulajul se cifra la 6,8 milioane de lei (1,3 milioane de euro) după 30 de minute de la debutul tranzacţiilor.

Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,41%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna o creştere de 0,35%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,30%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a apreciat cu 0,17%.

Indicele BET-FI al SIF-urilor era pe minus cu 0,04%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a câştigat 0,58%.

Conform datelor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau Condmag (+9,09), Prebet (+6,42%) şi UCM Reşiţa (+4,88%).

Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Rompetrol Rafinare (-4,38%), Antibiotice (-2,56%) şi Carbochim (-2,48%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Reorganizare la ANOFM. Posturi şi cheltuieli tăiate

Ministerul Muncii a pus în transparenţă o Hotărâre de...

China domină piaţa autovehiculelor electrice din Rusia

China deţine supremaţia la capitolul vehicule electrice...

Mii de milionari fug din China. Va fi cel mai mare exod

În căutare de noi oportunități, regimuri fiscale...

Rovinieta poate fi cumpărată și prin Ghișeul.ro

Persoanele fizice pot achiziţiona rovinieta începând de...

Charles Leclerc: De la Formula 1, la înghețată

Pilotul de Formula 1 Charles Leclerc lansează o gamă de...


pixel