Acțiunile europene au scăzut miercuri. BVB a închis în creștere

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Acțiuni
Acțiuni
Bursele europene au scăzut miercuri, pe măsură ce piața se pregătește pentru alegerile din Franța.

În acest context yenul japonez s-a depreciat la cel mai scăzut nivel din 1986, menținându-i pe comercianți în alertă pentru o posibilă intervenție a băncii centrale a Japoniei.

Sentimentul de risc în Europa s-a înrăutățit în cursul dimineții de miercuri, piețele fiind în continuare sensibile la perspectivele politicii monetare globale.

Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 0,4%.

Indicele francez CAC 40 a scăzut cu 0,9%, indicele DAX din Germania a scăzut cu 0,2%, iar cel britanic FTSE 100 a coborât cu 0,2%.

Totuși, indicele japonez Nikkei și acțiunile din Taiwan au crescut, conduse de producătorii de cipuri, urmând marți o redresare a Nasdaq, un indice puternic în domeniul tehnologiei, Nvidia înregistrând o creștere de peste 6%, ieșind dintr-o cădere de trei sesiuni care a șters aproximativ 430 de miliarde de dolari din valoarea sa de piață.

În ceea ce privește politica monetară din SUA, oficialii Rezervei Federale au îndemnat la răbdare în ceea ce privește reducerile ratelor dobânzilor, Lisa Cook, unul dintre membrii consiliului, refuzând să spună când ar putea acționa Fed în acest sens.

Guvernatorul Fed, Michelle Bowman, și-a reiterat punctul de vedere potrivit căruia menținerea stabilă a dobânzii de politică monetară "pentru ceva timp" ar fi probabil suficientă pentru a ține inflația sub control.

Traderii așteaptă publicarea de vineri a indicelui prețurilor de consum (PCE) din SUA, economiștii intervievați de Reuters așteptându-se ca creșterea anuală să scadă la 2,6% în mai.

Pe piața valutară, yenul japonez a scăzut la 160,39 unități pe dolar, cel mai scăzut nivel din 1986, provocând speculații că autoritățile japoneze ar putea interveni pentru a consolida moneda.

În aprilie, o scădere la 160,245 pe dolar a fost suficientă pentru a determina Tokyo să cheltuiască aproximativ 9,8 trilioane de yeni pentru a susține yenul.

Cea mai recentă scădere a yenului a venit ca urmare a deciziei Băncii Japoniei (BOJ) din această lună de a amâna reducerea stimulentelor pentru cumpărarea de obligațiuni până la reuniunea din iulie.

Cu toate acestea, BOJ trimite semnale că planul său de înăsprire cantitativă din iulie ar putea fi mai mare decât cred piețele și ar putea fi însoțit chiar de o creștere a ratei dobânzii.

 

BVB a închis în creștere miercuri

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de miercuri, iar valoarea totală a tranzacţiilor a atins 64,59 milioane de lei (12,98 milioane de euro).

Cele mai lichide titluri au fost cele ale Băncii Transilvania, cu tranzacţii de 15,28 milioane de lei, urmate de acţiunile Hidroelectrica - 11,07 milioane de lei şi de cele ale OMV Petrom - 7,09 milioane de lei.

Indicele principal BET a consemnat o apreciere de 0,04%, ajungând la 18.279,10 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la Bursă, a înregistrat un avans similar.

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a consemnat o scădere cu 0,04%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a coborât cu 0,13%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a depreciat cu 0,31%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a închis pe plus cu 0,39%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a închis în creştere uşoară cu 0,01%.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Mecanica Ceahlău (+11,61%), Şantierul Naval Orşova (+7,81%) şi Armătura (+6,74%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile MedLife (-3,93%), Ropharma (-3,47%) şi Antibiotice (-3,38%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel