Acțiunile europene au închis vineri pe un trend ascendent
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Indici
Indici
Acțiunile europene au închis vineri la un maxim record pentru a doua zi la rând, după ce acțiunile băncii Standard Chartered au înregistrat creșteri considerabile în urma unui raport solid privind rezultatele trimestriale ale companiei.

Indicele pan-european STOXX 600 a crescut cu 0,4%, înregistrând a cincea săptămână consecutivă de creșteri, acțiunile franceze și germane au închis, de asemenea, la niveluri record.

Indicele de referință STOXX 600 a avansat cu peste 1% în cursul săptămânii, iar la majoritatea acestor câștiguri a contribuit un salt al acțiunilor din domeniul tehnologiei, pe fondul unor previziuni explozive ale producătorului american de cipuri Nvidia.

Acțiunile din domeniul industriei chimice și cele sectorul auto europene au înregistrat cele mai mari câștiguri ale zilei, cu o creștere de 1 % fiecare.

Băncile au urcat cu 0,8%, ghidate de un salt de 4,9% al Standard Chartered, după ce creditorul britanic a anunțat o răscumpărare de acțiuni de 1 miliard de dolari și a recompensat acționarii cu dividende după o creștere de 18% a profitului din 2023.

Sentimentul investitorilor a fost influențat și de, președintele BCE, Christine Lagarde, care a declarat vineri că datele privind creșterea salariilor din trimestrul al patrulea sunt încurajatoare, dar nu sunt încă suficiente pentru a da băncii centrale încrederea că inflația poate fi curând redresată.

Președintele Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat că BCE ar trebui să reziste tentației de a reduce ratele dobânzilor mai devreme, în special înainte de datele cruciale privind salariile din trimestrul al doilea.

Acțiunile Georg Fischer au fost în fruntea clasamentului cu o creștere de 8,3%, după ce grupul industrial elvețian și-a retras planul de majorare de capital pentru a finanța preluarea companiei finlandeze Uponor.

Volvo Cars a coborât cu 4,9% până la coada clasamentului STOXX 600, deoarece intenționează să distribuie 62,7% din participația sa în valoare de 9,5 miliarde de coroane la producătorul suedez de vehicule electrice Polestar Automotive Holding.

Mercedes Benz a adăugat 0,6% după ce firma de brokeraj Barclays a îmbunătățit ratingul producătorului de automobile de lux la "supraponderare" de la "pondere egală".

Bouygues a scăzut cu 1,6% după ce unitatea Bouygues Telecom a declarat că a semnat un acord de exclusivitate cu La Poste Group pentru a cumpăra La Poste Telecom pentru 950 de milioane de euro.

BASF a prognozat o revenire la profitul de bază în 2024 și a declarat că va reduce încă 1 miliard de euro din costurile anuale, în baza cererii slabe și a costurilor ridicate ale energiei în Germania. Astfel, acțiunile gigantului din industria chimică au scăzut cu 0,5%.

În ceea ce privește datele, economia germană s-a contractat cu 0,3% în trimestrul al patrulea, marcând o contracție pe întregul an pentru cea mai mare economie din zona euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel