Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 2,68% la 484,49 puncte, cel mai scăzut nivel din 14 februarie, la ora locală 12:50.
Temerile că SUA s-ar putea îndrepta spre recesiune au făcut ca investitorii să fugă de activele de risc. Indicele Nikkei din Japonia a fost cel mai afectat, scăzând cu 13%, conform Reuters.
Indicele DAX din Germania a scăzut cu 2,76 la aceeași oră, indicele francez CAC 40 a înregistrat o scădere de 2,38% iar FTSE din Marea Britanie a coborât cu 1,93%. Indicele BET de la București a scăzut cu 3,76% la ora 13:07.
"Nu se întâmplă ca Nikkei să scadă cu cea mai mare valoare din ultimii aproape 40 de ani fără repercusiuni pe piețele europene", a declarat Chris Beauchamp, analist șef de piață la IG Group.
"Aceste lucruri nu se opresc de obicei imediat, durează câteva zile până se rezolve... dar panica inițială pare să fi trecut."
Acțiunile europene din sectorul energetic (SXEP) au fost cele mai afectate, scăzând cu 3,4%, după ce prețul petrolului a scăzut cu 1%, deoarece temerile privind recesiunea din SUA au compensat îngrijorările privind oferta din Orientul Mijlociu.
Acțiunile financiare au fost și ele afectate pierzând 3%, serviciile financiare .SXFP au pierdut 2,8%, în timp ce sectorul tehnologic .SX8P a scăzut cu 2,1%.
Investitorii vor primi o citire privind ocuparea forței de muncă în sectorul serviciilor din SUA din sondajul ISM non-manufacturing mai târziu în cursul zilei.
Săptămâna trecută, un raport îngrijorător de slab privind salariile din iulie a stârnit îngrijorarea investitorilor cu privire la reziliența economiei americane, provocând un sentiment de scădere a riscului la nivel mondial.
Vineri, indicele STOXX 600 a înregistrat cea mai slabă săptămână din ultimele aproape 10 luni și a coborât sub pragul de 500 pentru prima dată din 15 aprilie.
Piețele văd o șansă de 78% pentru o reducere de 50 de puncte de bază de către Rezerva Federală pe 18 septembrie, în timp ce traderii se așteaptă la o a doua reducere de către Banca Centrală Europeană pe 12 septembrie.
Pe frontul datelor, creșterea activității de afaceri din zona euro a stagnat luna trecută - indicele Purchasing Managers' Index pentru țările care folosesc euro a scăzut la 50,2 în iulie de la 50,9 în iunie.
Creșterea în sectorul serviciilor din Germania a încetinit pentru a doua lună consecutiv în iulie.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere pe toţi indicii şedinţa de luni, iar rulajul se cifra la 47,81 milioane de lei (9,6 milioane de euro), după 35 de minute de la debutul tranzacţiilor.
Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 3,97%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna o scădere de 4,10%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 4,12%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a depreciat cu 4,55%.
Indicele BET-FI al SIF-urilor consemna o depreciere de 3,67%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, înregistra un recul cu 3,45%.
Conform datelor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau COMCM (+8,15%) şi Artego (+7,88%).
Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Altur (-9,09%), Medlife (-8,44%) şi Carbochim (-8,10%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...