Această depreciere reflectă îngrijorările traderilor privind incertitudinile politice din Franța și așteptările pentru ședința de politică monetară a Rezervei Federale americane de la sfârșitul săptămânii.
Indicele de referință STOXX 600 a terminat în scădere cu 0,9%, înregistrând cea mai mare scădere pe o zi din ultimele două săptămâni, în timp ce indicii de referință ai băncilor din Italia și Spania au pierdut 1,9% și, respectiv, 1,6%.
Indicele francez CAC 40 a scăzut cu 1,33%, extinzând pierderile din sesiunea precedentă, când președintele Emmanuel Macron a convocat alegeri anticipate după ce aliații săi au pierdut alegerile europene în fața partidului de extremă dreapta RN.
„Dacă RN ajunge la putere, asta ar însemna o veste proastă pentru multe proiecte europene și pentru integritatea Uniunii Europene”, a declarat Thomas Gehlen, senior market strategist la SG Kleinwort Hambros.
Indicele celor companiilor mai mari companii miniere din Europa, a pierdut aproape 2%, deoarece prețurile la majoritatea metalelor au fost sub presiunea unui dolar mai puternic și a îngrijorărilor legate de cererea din China, principalul consumator.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere şedinţa de marţi, iar valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 115,6 milioane de lei (23,24 milioane de euro), în creştere cu peste 15% faţă de şedinţa precedentă.
Cele mai lichide titluri au fost cele ale Băncii Transilvania, cu tranzacţii de 27,38 milioane de lei, urmate de acţiunile OMV Petrom - 22,81 milioane de lei şi ale Hidroelectrica - 15,79 milioane de lei.
Indicele principal BET a consemnat o depreciere de 0,82%, ajungând la 17.725,07 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la Bursă, a înregistrat un declin de 0,87%.
Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a consemnat o scădere de 0,60%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a coborât cu 0,80%.
Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a pierdut 0,22% din valoare, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, este singurul care a închis pe plus cu 0,40%.
Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, s-a depreciat cu 0,39%.
Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Societatea de Construcţii Napoca (+13,75%), SIF Hoteluri (+9,90%) şi Armătura (+7%).
Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Prebet (13,11%), Mecanica Ceahlău (-8,93%) şi Şantierul Naval Orşova (-6,11%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...