Acțiunile Gabriel Resources s-au prăbușit cu 95.977%
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
România are zăcăminte bogate în metale rare
România are zăcăminte bogate în metale rare
După pronunțarea sentinței de către ICSID (Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor cu privire la Investiții), acțiunile companiei Gabriel Resources au suferit o prăbușire dramatică de peste 95%. Această decizie a avut un impact semnificativ asupra valorii acțiunilor la bursa din Toronto.

Evoluția acțiunilor Gabriel Resources

Creștere anterioară

Începând din 1 februarie, valoarea acțiunilor a crescut semnificativ, ajungând la aproape 900 de milioane de dolari canadieni. Pe 31 ianuarie, valoarea unei acțiuni era de 0,45 dolari canadieni, iar până pe 7 martie, aceasta a atins 0,87 de dolari.

2. -imagine fara descriere- (gabriel-resources_60039200.jpg)

Prăbușirea după sentință

După ce Gabriel Resources a pierdut procesul de arbitraj cu România în privința proiectului minier de la Roșia Montana, acțiunile au scăzut dramatic. Această decizie a coincis cu pesimismul oficialilor români, care anticipau că vor pierde litigiul.
Compania Gabriel Resources a avut inițial planuri mari pentru exploatarea auriferă de la Roșia Montană, însă această sentință a schimbat drastic perspectivele financiare ale companiei

3. -imagine fara descriere- (gabriel-resources_1_10672700.jpg)

Ce urmează

Părţile implicate în acţiunea arbitrală internaţională iniţiată de Gabriel Resources în cazul Roşia Montană au la dispoziţie 90 de zile pentru a comunica informaţiile pe care le consideră confidenţiale, termenul iniţial de 20 de zile fiind prelungit pe fondul volumului şi al complexităţii deosebite a informaţiilor ce necesită a fi parcurse, informează Ministerul Finanţelor.

"Deşi în ordinul tribunalului arbitral nr.3 din 14 noiembrie 2016 este stipulat că după comunicarea hotărârii arbitrale orice parte trebuie să comunice, în maximum 20 de zile, informaţiile pe care le consideră confidenţiale, tribunalul a anunţat prin adresa de înaintare a hotărârii prelungirea acestui termen la 90 de zile. Decizia vine pe fondul volumului şi complexităţii deosebite a informaţiilor ce necesită a fi parcurse. Astfel, părţile implicate dispun de acest timp suplimentar pentru a evalua şi a comunica informaţiile pe care le consideră relevante", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Totodată, termenul în care poate fi introdusă acţiunea în anulare rămâne de 120 zile de la data comunicării hotărârii.

Împotriva hotărârii arbitrale se poate introduce acţiune în anulare la acelaşi Centru Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii, caz în care se va constitui un alt tribunal arbitral care va soluţiona acţiunea. Potrivit art. 52 din Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, 5 motive pot fi invocate pentru anularea unei hotărâri arbitrale, respectiv: viciu în constituirea tribunalului; abuz de putere evident al tribunalului; coruperea unui membru al tribunalului; încălcarea gravă a unei reguli fundamentale de procedură; lipsă de motive.

România a primit vineri, 8 martie 2024, Hotărârea Acţiunii arbitrale internaţionale iniţiată de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), potrivit căreia ţara a avut câştig de cauză iar reclamanţii au fost obligaţi să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

Hotărârea este întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995).

Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de "proiectul minier aurifer de la Roşia Montană", se ridica la aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit unui răspuns transmis recent de Guvern, la solicitarea AGERPRES, în baza datelor furnizate de Ministerul Finanţelor.

În replică, Gabriel Resources a precizat că analizează cu consilierii săi juridici decizia Tribunalului Arbitral pentru a evalua opţiunile sale, inclusiv contestarea deciziei printr-o procedură de anulare prevăzută de Convenţia ICSID.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel