„Acordurile încheiate asigură sustenabilitatea acestei activități care este o adevărată sursă de mândrie franceză”, a asigurat președintele Republicii într-un interviu acordat grupului Ebra.
Preluarea de către EDF a activităților nucleare ale General Electric (GE) a fost în sfârșit finalizată și a intrat în vigoare astăzi, 31 mai. „În această zi, EDF preia oficial activitățile nucleare ale General Electric și în special activitățile de întreținere și producție ale turbinelor Arabelle”, a spus el.
EDF și GE au anunțat în februarie 2022 „un acord de exclusivitate” pentru a discuta despre achiziția de către compania energetică franceză a GE Steam Power, filiala nucleară a conglomeratului american. Președintele Emmanuel Macron a anunțat apoi, de la Belfort, relansarea unui vast program nuclear francez. Dar operațiunea a întârziat să se materializeze, poticnindu-se în special de chestiuni geopolitice.
Toate problemele „au fost rezolvate”
Întrebat despre prezența grupului rusesc Rosatom în rândul clienților acestei activități nucleare și deci despre opoziția Statelor Unite, Emmanuel Macron „confirmă că toate aceste probleme s-au aflat pe masa discuțiilor și că au fost rezolvate”. „Nu am de gând să trădez secretele de afaceri dintre aceste companii, dar ne-am asigurat acordarea licențelor americane necesare operațiunii”, precizează el.
Turbinele Arabelle, produse de GE, sunt echipamente esențiale pentru centralele nucleare. „Această tranzacție ne va permite să reluăm controlul asupra producției de turbine și poate fi profitabilă pentru că vom produce pentru noi și pentru alții”, argumentează președintele. În 2015, filiala energetică a Alstom a fost achiziționată de GE, în urma unei lungi controverse politico-economice începute în primăvara lui 2014. Emmanuel Macron era ministrul Economiei când operațiunea a fost finalizată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Statele Unite și China au...
Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...
Românii care vor să câştige...
Preţurile de consum în scădere pentru a treia lună...
O tranzacție colosală, care...
Indicii principali au închis...
În era ascensiunii inteligenței...
Unitatea 2 CNE Cernavodă va...
Procesul antitrust împotriva...
Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.
Un pas major în automatizarea...
Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...
Aprecierea afișată de euro, de...
Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...
BNR a comunicat cursul valutar...
Ministrul interimar al...
O deschidere condiționată pentru finanțare comună.
Gazele rusești, din nou pe masa...
Critici directe din partea...
Indicele bancar ROBOR a crescut...
O clauză frecvent întâlnită în unele contracte...
Compania va suporta toate costurile de restructurare.