"Legat de dublul standard, noi, agricultorii, avem o problemă, dar cu dublul preţ... Un utilaj pe care îl cumpărăm pe fonduri europene e mult mai scump faţă de un utilaj dacă l-am cumpăra din surse proprii. De asemenea, costurile bancare sunt foarte mari, şi poate să se supere pe mine oricine. Ne doare faptul că aceşti bancheri, pe care în România îi consider cămătari - şi îmi asum ceea ce spun - oferă aici un cost de 5, 6, 8, chiar cu zece euro, faţă de 0,5 - 1 euro. Cei din sistemul bancar s-au învăţat cu ideea că aici se poate orice. Nu se mai poate orice! Primul lucru pe care mi-l doresc este să se întoarcă cea mai mare parte dintre români acasă. În România, acum se poate câştiga chiar mai bine în agricultură decât oriunde în agricultura europeană. Trebuie să înţelegem că România este o ţară de mare perspectivă, dar pentru asta trebuie să funcţioneze anumite lucruri. Din păcate, politic, ştim să ne certăm, dar nu ştim că construim. Avem nevoie de infrastructură. Noi suntem, probabil, singurii care plătesc impozit pe subvenţia europeană, deşi am auzit voci care au în plan să se renunţe la acest impozit. Din păcate, programele noastre le-au făcut alţii. Agricultorii au demonstrat că pot să fie pe primul loc, dar trebuie să-şi facă singuri programele", a menţionat Rădulescu.
Şeful AFR a subliniat că România nu ar fi ajuns la nivelul actual în domeniul agricol fără ajutorul Uniunii Europene şi nici fără ajutorul fermierilor străini.
Citește și: Contre între miniștri. Daea și rachetele anti-grindină
"Din păcate, noi, cei din Europa de Est, şi nu mă refer neapărat la România, avem probleme pe care noi le-am creat noi şi nu am ştiut să ne impunem, la fel şi cei care ne-au reprezentat la Bruxelles: să fie alături de agricultorii români. Toţi agricultorii români suntem fără culoare politică, chiar dacă avem anumite simpatii. Toţi sunteţi obligaţi, care sunteţi la Bruxelles, să lucraţi pentru noi, pentru români. Când e vorba să aperi interesul ţării tale, nu votezi împotriva ei, iar când văd asta mă doare. În acest an suntem pe podium la producţia la cereale şi în special la porumb, iar perspectiva noastră este să nu coborâm de acolo, ci să urcăm. Fără ajutorul Uniunii Europene nu am fi ajuns astăzi aici. De asemenea, fără fermierii din diferite ţări ale Uniunii Europene, care au înţeles că România este o provocare, că în România se poate face o agricultură performantă, că România este o ţară de mare viitor. Ei s-au instalat aici şi, împreună cu noi, ne-au demonstrat că pot să facă mai mult", a spus Adrian Rădulescu.
Partenerii Forum for The Future of Agriculture (FFA), în colaborare cu Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), au organizat, marţi, o conferinţă regională privind viitorul agriculturii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...