Acuzații grave legate de noua formă a legi a pensiilor, discriminează
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Noua lege a pensiilor discriminează persoanele cu dizabilităţi, întrucât efectuarea unei treimi din stagiul de muncă nu mai este considerată o perioadă completă, astfel că pensiile lor nu vor mai creşte niciodată, a declarat, luni, Daniela Tonci, preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, o asociere a organizaţiilor non-guvernamentale care promovează drepturile persoanelor cu handicap.

Ea a fost prezentă la deschiderea Bursei locurilor de muncă pentru persoanele cu handicap, organizată cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi.

"Aş vrea să trag un semnal de alarmă cu privire la proiectul Legii pensiilor, în ceea ce priveşte persoanele pensionate cu handicap. În legea actuală se recunoaşte că o treime din stagiul de cotizare al persoanelor cu dizabilităţi se consideră stagiu complet. În noua lege nu se mai recunoaşte acest stagiu, astfel că pensiile persoanelor cu dizabilităţi nu vor mai creşte niciodată. Este vorba despre un drept câştigat, pe care îl vom pierde dacă noua lege nu va fi modificată, aşa cum am cerut încă din faza de proiect. Persoanele cu dizabilităţi care au muncit şi au depus eforturi, atât ele, cât şi familiile lor, eforturi considerabile, vor fi absolut discriminate şi vor pierde un drept câştigat cu foarte mare greutate", a susţinut Tonci.

De asemenea, în articolul care cuprinde definiţiile, pensionarul cu handicap nici măcar nu se regăseşte, a adăugat ea.

"Formula de calcul ne dezavantajează total, pentru că, aşa cum spuneam, noua lege nu recunoaşte că ne-am îndeplinit stagiul complet prin acea treime pe care o recunoaşte legea de acum, ceea ce este inechitabil", a continuat reprezentanta persoanelor cu dizabilităţi.

Astfel, potrivit acesteia, pensionarii cu handicap vor primi doar o treime din pensia care li s-ar cuveni în mod normal.

"Am prezentat acest aspect în Comisia de muncă din Senat şi i-am adus la cunoştinţă acest lucru astăzi domnului ministru (Marius Budăi - n.r.), care a spus că vom stabili o întâlnire să căutăm soluţii pentru înlăturarea acestor inechităţi şi discriminări din lege", a mai spus Tonci.

Ea a arătat că fostul ministru de resort, Olguţa Vasilescu, nu i-a împărtăşit opinia şi a considerat că nu există niciun element în Legea pensiilor care să-i discrimineze pe pensionarii cu handicap. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel