Adevăratul inamic al Pentagonului. Nu e Rusia, nici China, nici covid-19

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este ceva mult mai simplu, dar complicat
Este ceva mult mai simplu, dar complicat
Goana după proiecte militare futuriste, a căror realizare necesită ani de zile, dar și amestecul intereselor politice în procesul de înarmare a forțelor militare ale SUA reprezintă cele mai serioase obstacole care stau în calea eforturilor susținute de a asigura supremația militară a Statelor Unite, susține Samuel Arlington Page pentru cotidianul The National Interest .

Înainte datoate, autorul constată o oarecare neconcordanță în declarațiile conducerii US Army. Pe de o parte se afirmă că ”SUA sunt cea mai avansată din punct de tehnologic forță a lumii”, iar pe de altă se susține contant că ”Pentagonul trebuie să-și modernizeze potențialul defensiv pentru a nu râmâne în urma inamicilor” care nu stau degeaba. Declarații care se bat cap în cap, dar care pot fi auzite aproape la orice conferință de presă și care vin pe fondul informațiilor de presă potrivit cărora Washington cheltuiește pentru apărare mai mulți bani decât orice țară a lumii.

În opinia lui Page, explicația trebuie căutată în procedura de aprobare a bugetului militar. Întocmit de mai marii armatei, documentul ajunge la președintele țării care, nefiind militar, se bazează pe părerile celor care au alcătuit proiectul de buget. De aici, documentul ajunge în Congres, care decide, practic, ce și cum. Și unde, numeroși parlamentari intervin pe text cerând majorări ici sau tăieri dincolo, în funcție de interesele celor pe care îi reprezintă.

Citește și Armata SUA vrea energie din cer! A semnat chiar și un contract

Pe de altă parte, prezentând performanțele ”rachetelor Rusiei sau Chinei”, militarii americani se străduiesc să-i convingă pe politicieni că, pentru a-și menține supremația, SUA trebuie să dispună de armament futurist, fără analog în lume. Sună frumos, numai că pentru realizarea acestor proiecte este nevoie nu doar de timp, dar și de foarte mulți bani. Or, în condițiile în care acestor proiecte de viitor se acordă o atenție sporită, ignorându-se necesitatea modernizării armelor deja existente, SUA s-ar putea trezi nepregătită pentru un război.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Rovinieta
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur

pixel