Adio ambuteiaje! Israelienii știu cum să scape de blocajele din trafic
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Infotrafic: Restricții de trafic pe mai multe șosele din România
Infotrafic: Restricții de trafic pe mai multe șosele din România
Blocajele în trafic fac parte din chinul cotidian al israelienilor, a căror țară este notată ca fiind unul dintre elevii corijenți la această materie. 

Dar, potrivit unei companii israeliene specializată în dezvoltarea tehnologiilor avansate, inteligența artificială și algoritmii ei ar putea ajuta la contracararea fenomenului. Compania Intelligent Traffic Control (ITC) dezvoltă un software ce poate colecta date în timp real de la camerele de monitorizare a circulației, putând manevra semafoarele în funcție de fluxurile de trafic.

"ITC a reușit să demonstreze matematic că multe ambuteiaje pot fi prevenite dacă se intervine suficient de devreme", a explicat Dvir Kenig, unul dintre responsabilii companiei, precizând că în două intersecții unde sistemul lor a fost implementat gradul de congestionare a traficului s-a redus cu 30%.

Această problemă de fluidizare a traficului este foarte importată pentru Israel unde, potrivit unui recent raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economie, "infrastructura de transport este grav deficitară în comparație cu majoritatea celorlalte țări avansate".

Evoluție

Potrivit lui Meir Arnon, fondatorul expoziției comerciale "EcoMotion", interesul tot mai mare la nivel mondial pentru mobilitate inteligent a permis Israelului, care spune că exte o "națiune start-up" datorită sectorului său de înaltă tehnologie în plină expansiune, să devină un jucător în sectorul auto, chiar dacă țara nu produce mașini.

"Mașinile s-au schimbat", a declarat el. "Înainte erau făcute din tablă, aveau roți, un radio, scaune, lucruri care, acum, contează mai puțin. Ceea ce îi diferențiază pe producătorii de automobile în prezent este experiența de condus, capacitatea vehiculului de a se adapta la șofer", a continuat el.

Potrivit acestuia, sistemele tehnologice dezvoltate de armata israeliană și de sectorul privat al apărării, în special în domeniul supravegherii, al comunicațiilor și al senzorilor, au devenit esențiale pentru producătorii de automobile.

Viitorul vehiculului se află în afara vehiculului

Cu peste 600 de start-up-uri de înaltă tehnologie - "al doilea după Silicon Valley" - Israelul a devenit "un centru" pentru mobilitatea inteligentă, spune Arnon, menționând că 35 de companii auto internaționale sunt prezente în Israel, inclusiv gigantul american General Motors (GM). "Viitorul vehiculelor se află în afara vehiculului: în cloud, pe telefoanele noastre", spune Gil Golan, șeful centrului tehnic al GM din Israel, pe care îl descrie ca fiind un teren propice pentru "inovație".

Rider Dome, altă companie prezentă la salonul EcoMotion din Tel Aviv, este specializată în siguranța rutieră: camerele sale din fața și din spatele motocicletelor folosesc inteligența artificială pentru a-i avertiza pe șoferi de pericolele din jurul lor. "Asistența la condus a devenit o normă în aproape toate mașinile, dar nu există pentru motociclete", a subliniat directorul Yoav Elgrichi.

Dar dacă Israelul vrea cu adevărat să își facă un loc în domeniul tehnologiei auto și să și-l păstreze, va trebui să investească în inginerie, punctează Lisya Bahar Manoah, de la Catalyst Investments. În opinia ei, este necesar "ca în Europa, și în special în Germania și Austria, să se creeze școli profesionale" specializate în sectorul mobilității.

Citește și Israelienii construiesc un drum cum NU au mai văzut AMERICANII

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel