Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Atenția europenilor este îndreptată spre Germania, unde opinia publică se confruntă cu o stare de spirit ciudată, un amestec de regret, recunoștință și nesiguranță în privința viitorului atât al țării, cât și a Uniunii Europene.
Alegerile legislative de duminică vor contura, în linii mari, configurația viitorului guvern al Germaniei. Întrebarea este însă dacă succesorul Angelei Merkel va reuși să facă, pe plan intern, dar și internațional, ceea ce a făcut, începând din 2005, predecesoarea lui.
Mai ales că provocările, actuale și viitoare sunt extrem de importante, iar UE are nevoie de speranță care să-i întărească dorința de înnoire, chiar dacă ultima criză - cea a submarinelor a demonstrat, încă o dată, o lipsă de voință în chestiuni la fel de importante ca apărarea.
În momentul plecării sale, majoritatea liderilor europeni salută autoritatea și pragmatismul lui Merkel. Așa spune, spre exemplu, premierului olandez Mark Rutte sau președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care consideră că rolul său a fost crucial în deblocarea unor negocieri complicate.
Citește și Alegerile din Germania îi obligă pe milionarii țării să ia măsuri neobișnuite
Pentru politologul Janis Emmanouilidis de la Centrul pentru Politici Europene (EPC), „plecarea lui Merkel lasă un gol”, care simbolizează „sfârșitul unei ere”. Angela Merkel a trebuit să facă față unei succesiuni de crize, precum cea din 2008, Brexit și epidemia Covid 19. Un sondaj realizat în douăsprezece țări ale UE de către Consiliul European pentru Relații Internaționale (ECFR), arată că 41% dintre persoanele intervievate ar vota mai degrabă pentru Angela Merkel decât pentru Emmanuel Macron, dacă ar trebui să aleagă un președinte pentru Europa.
Deși criticată de unii, politica migrației prin care Merkel a deschis frontierele germane în fața refugiaților, în 2015, a alimentat economia țării cu un plus de energie. În ceea ce privește pandemia de COVID-19, aprecierile sunt, în general, pozitive.
„Angela Merkel ar reușit, cu pricepere, să mențină în ultimii ani un statu quo pe continentul european, dar provocările cu care se confruntă astăzi UE necesită soluții radicale, nu schimbări cosmetice. UE are nevoie astăzi de o Germanie vizionară ”, crede Piotr Buras de la ECFR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...