Guvernul schimbă regulile privind salariul minim
Pe agenda şedinţei de joi, 6 februarie, a Guvernului,...
"Comisia Europeană s-a gândit că n-ar strica să intre şi ea în hora creşterilor de taxe. Propune eliminarea pragului de scutire de taxe de 150 de euro pentru produsele din China. Altfel spus, tot ce veţi comanda de pe Temu şi Shein, în viitor, o să va coste cu 25% mai mult, pentru că se va plăti vamă, accize, comisioane etc la orice produs importat.
Aşa cum spuneam, urmează un nou val de inflaţie generat de Trump si prietenii lui. Mai diluăm din datoriile publice, încasăm mai mult la buget, bineînţeles pe spatele poporului. Anul electoral a trecut, vine nota de plată", explică analistul economic Adrian Negrescu într-o postare pe Facebook.
***
Uniunea Europeană va extinde verificările vamale la bunurile livrate direct de retailerii online, precum Temu şi Shein din China, clienţilor din blocul comunitar, pentru a asigura concurenţa loială şi siguranţa produselor, conform unui proiect al unei comunicări oficiale consultate de Reuters luni.
Directiva de la Comisia Europeană îi va afecta pe toţi retailerii online din afara UE, deşi este vizată în special creşterea rapidă a Temu, deţinută de grupul chinez PDD Holdings, şi Shein, un retailer înfiinţat în China dar acum cu sediul în Singapore.
Ambii retaileri au subminat jucătorii locali cu preţuri ultra-scăzute pentru produse fabricate în China, şi au beneficiat de pragul de 150 de euro până la care se aplică o scutire de la plata taxelor vamale. Criticii spun că măsura le dă retailerilor un avantaj incorect, în condiţiile în care taxele vamale pentru îmbrăcăminte sunt de 12%.
Operaţiunile vamale ale UE vor prioritiza controalele produselor achiziţionate online care prezintă "riscuri pentru siguranţă şi riscuri de nerespectare a reglementărilor UE", se arată în proiectul Comisiei, care cere tuturor statelor membre UE să participe. Lisra precisă a produselor verificate va fi stabilită în acord cu statele membre.
Conform datelor Comisiei, 91% din livrările online către UE evaluate sub 150 euro au venit anul trecut din China. În total 4,6 miliarde de livrări cu valoare scăzută au sosit anul trecut în blocul comunitar, mai mult decât dublu faţă de numărul din 2023.
"Creşterea acestor importuri livrate direct clienţilor ridică provocări semnificative care necesită măsuri urgente, în special în cazul în care produsele importate ar putea fi periculoase, contrafăcute sau nu respectă reglementările UE", se arată în proiect. Executivul comunitar doreşte renunţarea la pragul de 150 de euro şi crearea unei Autorităţi Vamale a UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pe agenda şedinţei de joi, 6 februarie, a Guvernului,...
Proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței...
Agenția Națională de...
Europa se confruntă cu o criză...
Reţeaua socială X, fostă "Twitter", a fost dată în...
Decizia instanţei în cazul...
Rubla sub presiune: Rusia...
Președintele Iranului, Masoud...
ANAF anunţă controale la...
Hărțuirea la locul de muncă, noi modificări legislative:...
Banca Națională a României a...
Comisia Europeană a anunțat lista sistemelor de...
Comisia Europeană a prezentat...
Ultima rundă de vânzări organizată de belgienii de la De...
O evoluție zbuciumată a...
Compania farmaceutică Novo...
Comisia Europeană a rambursat...
Ce a declarat un reprezentant al diplomației de la...
În schimb, aluminiul a scăzut din cauza prăbușirii...
Modificări care se regăsesc în celebra ordonanță-trenuleț.
Experții au analizat evoluțiile ulterioare ale acestei...
Un nou raport alarmant al Comisiei Europene.