Adio petrol scump pentru următorii cel puțini doi ani

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Previziuni / FOTO: Freepik
Previziuni / FOTO: Freepik
Experții băncii HSBC au revizuit în scădere prognozele privind prețul petrolului Brent. Estimări mai pesimiste pentru 2025 și 2026.

Marți, banca britanică HSBC a revizuit în jos previziunile privind prețul petrolului Brent, invocând tensiunile comerciale tot mai accentuate și o scădere anticipată a cererii mondiale. Astfel, prețul estimat pentru 2025 a fost redus la 68,5 dolari pe baril, iar pentru 2026 la 65 dolari pe baril.

Această ajustare reflectă o perspectivă mai slabă asupra economiei globale, influențată de incertitudini geopolitice și comerciale.

Cererea mondială, în scădere: sub un milion de barili pe zi

HSBC și-a redus inclusiv prognozele privind creșterea cererii globale de petrol, estimând acum o creștere de 0,7 milioane de barili pe zi (mbj) pentru 2025 și 0,8 mbj pentru 2026, în scădere de la 0,9 mbj, cât se prognoza anterior pentru ambele perioade.

Banca justifică această ajustare printr-un impact negativ de aproximativ un punct procentual asupra PIB-ului global, rezultat din deteriorarea climatului economic internațional.

Politicile comerciale ale SUA alimentează incertitudinea

HSBC atrage atenția asupra volatilității crescute a politicilor comerciale ale Statelor Unite, care au generat nesiguranță pe piețele energetice și au influențat negativ percepțiile investitorilor. În acest context, OPEC a decis, luni, să își reducă propriile estimări privind cererea de petrol.

Această tendință sugerează o schimbare de paradigmă, în care piețele încep să se adapteze unui nou climat macroeconomic marcat de tranziții energetice, incertitudini comerciale și creștere economică încetinită.

Ca reacție la aceste revizuiri, contractele futures pentru Brent au scăzut cu 20 de cenți, respectiv 0,3%, ajungând la 64,66 dolari/baril, marți, în jurul orei 10:49 GMT.

Tendință generalizată în rândul marilor bănci

HSBC nu este singura instituție financiară care adoptă o perspectivă mai rezervată. JPMorgan și Goldman Sachs au revizuit, la rândul lor, estimările privind prețul petrolului, ceea ce indică un consens emergent în rândul marilor bănci cu privire la slăbirea cererii și volatilitatea viitoare a pieței petroliere.

În același timp, Agenția Internațională a Energiei (IEA) a redus estimările privind creșterea cererii globale de petrol pentru 2025, prognozând un avans de doar 730.000 de barili pe zi, până la 103,54 milioane bpd – cu o treime mai puțin decât prognoza anterioară.

Revizuirea vine în contextul deteriorării perspectivei economice globale, cauzate de escaladarea tensiunilor comerciale, în special în SUA și China.

Fiecare privește altfel situația

Pentru 2026, IEA estimează o nouă încetinire a creșterii cererii, până la 690.000 bpd, din cauza fragilității economice și a creșterii utilizării vehiculelor electrice.

Raportul IEA urmează unei actualizări similare făcute de OPEC, care și-a ajustat estimările pentru 2025 și 2026 la 1,30, respectiv 1,28 milioane bpd. Spre deosebire de OPEC, care prevede o creștere continuă a cererii, IEA consideră că aceasta va atinge un vârf în acest deceniu, odată cu tranziția energetică globală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Navă cargo / Foto: Freepik
Bursa de valori
Fum alb care anunță că un nou papă a fost ales de conclav

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...

Știrile dimineții / sursa foto: Freepik.com
Tribunal
Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Nicolae Giugea este noul șef al Casei Naționalede Pensii
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.

Stație de transformare
Submarin

Compania Hyundai va dezvolta un nou submarin

Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...

Freepik.com
Robor
Foto: Freepik.com
Bursa / Foto: Freepik
Bani / FOTO: Freepik

pixel