Ministerul Energiei: România riscă să nu mai poată prelua energia de la prosumatori
Numărul prosumatorilor a...
Procesul a fost intentat de Liberty Justice Center, o organizație nonpartizană, în numele a cinci mici afaceri din SUA care importă produse din țări vizate de noile taxe. Reclamanții variază de la un importator de vinuri și băuturi spirtoase din New York, până la un producător de truse educaționale și instrumente muzicale din Virginia.
Acțiunea în instanță contestă atât tarifele decretate pe 2 aprilie, supranumite de Trump „de Ziua Eliberării”, cât și măsurile suplimentare aplicate separat împotriva Chinei.
„Nicio persoană nu ar trebui să aibă puterea de a impune taxe cu un asemenea impact economic global,” a declarat avocatul Jeffrey Schwab, consilier principal al Liberty Justice Center. „Constituția conferă Congresului – nu președintelui – autoritatea de a stabili nivelul taxelor și al tarifelor.”
Casa Albă a reacționat prompt. Purtătorul de cuvânt Harrison Fields a apărat deciziile fostului președinte, susținând că măsurile au fost luate în sprijinul economiei americane.
„Criticii lui Trump vor contesta mereu acțiunile sale, dar președintele a luptat pentru interesele afacerilor de pe Main Street, oprind abuzurile din partea partenerilor comerciali – în special China. Este un pas necesar pentru a corecta dezechilibrele comerciale cronice,” a transmis Fields.
În paralel, administrația Trump se confruntă cu o plângere similară într-o instanță federală din Florida, unde un antreprenor cere suspendarea tarifelor aplicate Chinei.
Printre măsurile criticate se numără tarife generale de 10% pe bunurile din toate țările, dar și taxe suplimentare pentru statele cu bariere comerciale ridicate la importurile americane – măsuri pe care Trump le-a suspendat ulterior pentru 90 de zile.
Aceste tarife au fost justificate printr-un ordin executiv al președintelui, invocând Legea privind Puterile Economice Internaționale de Urgență (IEEPA), ce acordă președintelui prerogative speciale în fața unor amenințări „neobișnuite sau extraordinare”.
Însă Liberty Justice Center susține că IEEPA nu poate fi folosită pentru impunerea de tarife vamale, subliniind că niciun alt președinte nu a folosit această lege în scopuri comerciale.
„Nu există precedent pentru utilizarea IEEPA în vederea impunerii de tarife. Niciun alt lider american nu a făcut acest lucru și nici nu a revendicat acest drept,” se arată în acțiunea juridică.
Reclamanții cer instanței să blocheze aplicarea tarifelor și să declare că Trump a acționat fără autoritate legală.
Curtea de Comerț Internațional, cu sediul la New York, are jurisdicție extinsă asupra litigiilor comerciale din Statele Unite și ar putea juca un rol-cheie în stabilirea unor limite clare între atribuțiile Congresului și cele ale Casei Albe în materie de politică economică externă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Numărul prosumatorilor a...
Guvernul prelungește cu cinci...
Salariul mediu net a crescut la...
Guvernul urmează să adopte o...
Profesorul Mircea Coșea a...
ANAF avertizează populația în...
Programul Start-Up Nation...
Bula de optimism de la...
Marți, Bursa de Valori...
Evoluţie mixtă a leului în...
La nord de Osaka, ascuns în colinele împădurite ale...
Experții băncii HSBC au revizuit în scădere prognozele...
În perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2025, comparativ...
Fondul Monetar Internaţional...
UE analizează opţiunile legale...
Producția industrială din...
84.000 de carduri educaționale...
Pe fondul temerilor privind tarifele și impactul asupra...
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...
Ministerul Energiei lansează al...
Așa ceva nu s-a mai înregistrat...
Veşti bune pentru bugetarii care aşteaptă să afle cum...