Administratorul RADET cere premierului intervenția în conflictul cu ELCEN

Autor: Matei Ion
Data publicării:
ELCEN / Foto: Elcen
ELCEN / Foto: Elcen
Administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, i-a cerut prim-ministrului Viorica Dăncilă să intervină în "conflictul" dintre regie şi ELCEN.

Precizările au fost făcute în cadrul unei întâlniri dintre premierul Viorica Dancilă, primarul general, Gabriela Firea, şi reprezentanţi ai sindicatului RADET, pentru a discuta pe tema asigurării cu apă caldă şi căldură a Capitalei, precum şi despre legislaţia privind energia termică.

"O să îmi permit, doamnă prim-ministru, în numele a 3.000 de angajaţi, să vă cer două lucruri: să interveniţi în acest conflict, pot să îi spun, între RADET şi ELCEN. Nu este normal ca aproape săptămânal să avem atacuri asupra atât a primarului general, cât şi a RADET, atacuri care au ca pretext o aşa-zisă datorie. Ca să vă dau un exemplu, că această teză este una falsă, vreau să vă spun că anul trecut valoarea datoriei RADET către ELCEN a fost aproximativ aceeaşi ca anul acesta. Anul trecut, subvenţia a fost plătită. Deci, trebuie să înţelegem că valoarea datoriei nu se datorează neplăţii Primăriei, ci caracterului ciclic al RADET. Noi vara producem puţin şi vindem puţin, datoria urmând să fie plătită imediat cu începerea sezonului rece. Acelaşi lucru se întâmplă an de an", a spus Burghiu.

El a mai cerut ca plafonarea preţului la gaze să fie resimţită şi de bucureşteni, adăugând că preţul practicat de către ELCEN nu a fost modificat în concordanţă.

"Un al doilea lucru pe care aş vrea să vă rog este să avem asigurări că măsură foarte bună pe care guvernul a luat-o prin Ordonanţa 114, prin plafonarea preţului la gaze la 68 de lei, să fie resimţită de cei 1,5 milioane de bucureşteni care beneficiază de acest sistem. În momentul de faţă, ELCEN cumpără la preţul de 68, dar preţul de difuzare către noi nu este diminuat. Am primit asigurări de la ANRE şi sperăm ca în perioada imediat următoare această decizie să includă şi această diminuare", a mai spus el.

Primarul Capitalei a anunțat ce se întâmplă cu angajații RADET

Burghiu a precizat că în decurs de şase luni, numărul de lucrători din cadrul RADET a fost crescut cu 100. El a atras atenţia asupra faptului că în 1990, regia avea 7.000 de angajaţi, iar acum are puţin peste 3.000. Totodată, a adăugat că au fost încheiate patru acorduri cadru pentru înlocuirea ţevilor, dar şi contracte în valoare de 150 de milioane lei pentru materiale şi reparaţii.

"Suntem gata cu caietul de sarcini şi în curând vom scoate la licitaţie un tronson de 202 kilometri pe fonduri europene", a spus el.

Primarul Gabriela Firea a precizat că în prezent atât angajaţii RADET şi ai companiei Termoenergetica lucrează "pentru a reabilita reţeaua de termoficare", în sensul înlocuirii conductelor vechi cu "ţeavă de bună calitate, modernă, care reduce foarte mult pierderile". Ea a dat asigurări că în momentul în care activitatea RADET va fi preluată de compania Termoenergetica, nu se vor face disponibilizări, iar salariile angajaţilor vor creşte.

"Sub nicio formă nu se pune problema ca angajaţii de la RADET să aibă cea mai mică emoţie că ar putea fi lăsaţi pe drumuri. (...) Nu, noi avem chiar nevoie să angajăm. Odată că se cresc salariile, se îmbunătăţesc condiţiile de muncă. Noi căutăm specialişti, pentru că, din păcate, regia fiind lăsată în urmă de toţi primarii care au fost până acum, într-adevăr nu a putut să crească salariile. Ceea ce nu este normal. Noi, chiar dacă am fost în situaţia respectivă din punct de vedere financiar, am reuşit cu un procent mic, dar e un bun început, să mai majorăm şi salariile angajaţilor de la RADET", a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...


pixel