Adrian Chesnoiu distruge mitul pâinii congelate. Câtă pâine se mănâncă în România
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Adrian Chesnoiu
Adrian Chesnoiu
EXCLUSIV
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a făcut mai multe declarații interesante și a clarificat câteva informații care sunt vehiculate la ora actuală despre ce se întâmplă cu fermiele românești cât și cu exporturile de cereale, în cadrul unui interciu acordat la DCNews TV.

Oficialul a explicat că în România, agricultura are două mari probleme: una care este cea structurală și care nu poate fi corijată decât în timp iat alta de ordin imediat care necesită intervenția rapidă a ministerului.

Ministrul a spus că în momentul de față avem o problemă structurală cauzată de capitalizarea fermierului. Numărul de fermieri înscriși pentru subvenții se ridică la ora actuală la 786.000, cei mai mulți din Europa.

Dar structura fermei și fermierului în România este pe trei niveluri. Unul este cel de bază, care este agricultura de subzistență.

Etajul de mijloc este cel al fermelor mici și mijlocii adică cei care fac activitate economică și fermierii mari, etajul al treilea, cei care fac performanță, cei care concurează cu marii producători europeni.

4.600 de fermieri dețin 30% din terenurile agricole din România și prodic 70% din cantitatea totală de cereale”, a explicat oficialul.

”Etajul intermediar fac o agricultură integrată asta însemnând că prodic și ceva cereale și zootehnie și mai încearcă producă pentru piața locală, a explica Chesnoiu și a continuat spunând că: ”Problema structurală este că după 30 de ani nu am reușit să integrăm materia primă în procesare și realizarea de produs finit. Exportăm materie primă și împortăm produse finite, ceea ce este o problemă”.

Monistrul Chesnoiu însă a ținut să puncteze că ROmânia nu exportă TOT grâul său ci numai o parte: ”România produce 11 milioane de tone de grâu anual iar 4 milioane de tone este consumul nostru intern. Așadar, excedentul de 7 milioane de tone în general se exportă. Un român consumă cam 78 de kg de pâine pe an. Din acestea numai un kilogram provine din pâinea congelată”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.


pixel