Adrian Negrescu estimează că ar fi cazul pentru această schimbare, având în vedere indicii inflației.
”Cred că a sosit momentul și ca Banca Națională să dea semnalul ieftinirii creditelor în condițiile în care dobânda de politică monetară este 7%, peste nivelul inflației, care este de 6,6%. Sunt două luni de scădere a inflației și cred că a sosit momentul ca BNR să îi ajute pe români și companii, să reducă dobânda cheie, măcar cu un 0,25%, dacă nu cu 0,50% sau poate chiar cu un punct procentual.
Probabil vom vedea la următoare ședință din luna mai o scădere a dobânzii cheie de politică monetară spre 6,75% sau 6,50%. Este un semnal pozitiv pe care îl așteptăm de mult timp care va determina mai departe o scădere a ratelor pe care românii le au de plătit, nu cu foarte mult dar să sperăm că pe fondul reducerii inflației, în a doua parte a anului, spre 5%, să sperăm că și BNR să vină cu alte scăderi ale dobânzii cheie în așa fel încât să dăm o gură de oxigen economiei și românilor care sunt secătuiți din punct de vedere financiar”, a spus analistul financiar.
În centrul acestor costuri mari ale creditelor nu se află doar românii dar și mediul economic, afacerile, mai precis. Această reducere a ratelor dobânzilor ar fi extrem de necesare mediului privat, având în vedere că doar în prima lună din an, numărul companiilor radiate a crescut cu peste 15%, față de aceeași lună a anului trecut, conform Registrului Comerțului.
”O companie, să ia în momentul de față un credit de la bancă, este o adevărată misiune imposibilă. În primul rând pentru că banca nu te finanțează, ea lucrează mai mult cu statul în momentul de față, decât să lucreze cu mediul privat. În ceea ce privește costurile de împrumut, sunt cele mai mari din regiune. Să te împrumuți de la o bancă din România pentru a face producție este nebunie din punct de vedere financiar, pe care mulți o evită, motiv pentru care și companiile românești, din păcate, nu se mai dezvoltă, nu mai creează locuri de muncă, nu mai dezvoltă afaceri pe orizontală, menite să susțină economia românească.
Este gura de oxigen de care avem nevoie, pentru că, așa cum vă spuneam, consumul scade semnificativ în ultima vreme, oamenii nu mai consumă cum consumau acum doi - trei ani de zile. Dacă nu vom stimula consumul prin reluarea creditării, practic posibilitatea oamenilor de a se împrumuta de la bancă și de a-și construi un viitor, noi nu vom reuși să ținem această economie pe linia de plutire”, a conchis analistul financiar Adrian Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...