Adrian Negrescu: A sosit momentul ca BNR să dea semnalul ieftinirii creditelor

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Națională a României
Banca Națională a României
EXCLUSIV
Ultima ediție a emisiunii ”Totul despre bani” l-a avut invitat pe analistul financiar Adrian Negrescu. Printre diversele teme abordate, discuțiile au vizat și posibilitatea unei reduceri ale ratelor dobânzilor de către Banca Națională a României, o veste pe care muți români o așteaptă. 

Adrian Negrescu estimează că ar fi cazul pentru această schimbare, având în vedere indicii inflației.

”Cred că a sosit momentul și ca Banca Națională să dea semnalul ieftinirii creditelor în condițiile în care dobânda de politică monetară este 7%, peste nivelul inflației, care este de 6,6%. Sunt două luni de scădere a inflației și cred că a sosit momentul ca BNR să îi ajute pe români și companii, să reducă dobânda cheie, măcar cu un 0,25%, dacă nu cu 0,50% sau poate chiar cu un punct procentual.

Probabil vom vedea la următoare ședință din luna mai o scădere a dobânzii cheie de politică monetară spre 6,75% sau 6,50%. Este un semnal pozitiv pe care îl așteptăm de mult timp care va determina mai departe o scădere a ratelor pe care românii le au de plătit, nu cu foarte mult dar să sperăm că pe fondul reducerii inflației, în a doua parte a anului, spre 5%, să sperăm că și BNR să vină cu alte scăderi ale dobânzii cheie în așa fel încât să dăm o gură de oxigen economiei și românilor care sunt secătuiți din punct de vedere financiar”, a spus analistul financiar.

În centrul acestor costuri mari ale creditelor nu se află doar românii dar și mediul economic, afacerile, mai precis. Această reducere a ratelor dobânzilor ar fi extrem de necesare mediului privat, având în vedere că doar în prima lună din an, numărul companiilor radiate a crescut cu peste 15%, față de aceeași lună a anului trecut, conform Registrului Comerțului.

”O companie, să ia în momentul de față un credit de la bancă, este o adevărată misiune imposibilă. În primul rând pentru că banca nu te finanțează, ea lucrează mai mult cu statul în momentul de față, decât să lucreze cu mediul privat. În ceea ce privește costurile de împrumut, sunt cele mai mari din regiune. Să te împrumuți de la o bancă din România pentru a face producție este nebunie din punct de vedere financiar, pe care mulți o evită, motiv pentru care și companiile românești, din păcate, nu se mai dezvoltă, nu mai creează locuri de muncă, nu mai dezvoltă afaceri pe orizontală, menite să susțină economia românească.

Este gura de oxigen de care avem nevoie, pentru că, așa cum vă spuneam, consumul scade semnificativ în ultima vreme, oamenii nu mai consumă cum consumau acum doi - trei ani de zile. Dacă nu vom stimula consumul prin reluarea creditării, practic posibilitatea oamenilor de a se împrumuta de la bancă și de a-și construi un viitor, noi nu vom reuși să ținem această economie pe linia de plutire”, a conchis analistul financiar Adrian Negrescu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Răstolnița
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
New York / FOTO: Unsplash
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu
Militari germani / FOTO: Wikipedia

Armata germană cumpără „muniții rătăcitoare”

Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...


pixel