În plină degringoladă, Germania, prima economie a UE, își decide viitorul
Favoriți în sondaje,...
”La un credit ipotecar pentru un apartament cu două camere, de 60.000-65.000 de euro, dacă rata era, prin octombrie anul trecut, la un nivel de 1000-1100 de lei, acum a ajuns la 1600 de lei. Și, probabil, va crește în continuare, pentru că toate creditele care sunt legate de acest indice ROBOR, adica luate până luna mai 2019, se scumpesc de la o zi la alta.
Soluții există și cred că românii trebuie să știe că pot să aplaneze, oarecum, acest efect negativ al creșterilor de dobândă prin niște mici artificii”, a spus analistul financiar.
Ducându-și ideea la capăt, expertul a precizată că există două variante. ”În primul rând, dacă avem cu ce, să plătim niște rate anticipat. Este adevărat, nu este cazul pentru marea majoritate a populației. Dar pentru cei care sunt, cu adevărat, într-o situație dificilă, cel mai simplu și cel mai eficient lucru este să meargă la bancă și să-și refinanțeze creditul pe indicele IRCC care este de 1,8%, la jumătate, dacă chiar mai mult de jumătate ca valoare din indicele ROBOR.
Deci, refinanțarea creditului, plus să negocieze cu banca o dobândă fixă măcar pentru următorii doi-trei ani, cât o să dureze acest iureș financiar, această inflație combinată cu creșteri de dobânzi. Numai prin 2024 o să putem răsufla ușurați și să spunem că, în sfârșit, și dobânzile, dar și inflația au revenit la un nivel acceptabil.
Mai există o variantă salvatoare
Asta este soluția, pentru că dacă stai și plătești la ROBOR, care va continua să crească și va atinge, cu siguranță 6% în a doua parte a anului, ceea ce înseamnă că și ratele vor fi mai mari.
Iar dacă nu reușim să negociem cu banca, să mergem la CSALB, o instituție a statului care te ajută să negociezi, practic, cu băncile. Au niște specialiști în domeniu care cu asta se ocupă: cu negocierea contractului, astfel încât aceste credite să nu ajungă în situația de default, adică să nu mai pot fi plătite și oamenii să ajungă să fie executați silit”, a explicat Adrian Negrescu.
În prag de recesiune
În ceea ce privește situația economică, analistul crede că România este în pragul recesiunii. ”Pe hârtie lucrurile nu arată foarte rău. Dacă te uiți la încasările statului, ele au crescut. Dar de ce? Pentru că inflația a generat prețuri mai mari și din taxele și impozitele percepute de stat se adună, practic, mai mulți bani la buget. Dar banii aceia nu mai au aceeași valoare ca anul trecut”, a subliniat analistul.
Citește și Banca Mondială pune degetul pe rană: Adio prețuri mici la materii prime!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...
Donald Trump a câștigat...