Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Conform datelor furnizate de Ministerul Finanțelor și consultate de către agenția de știri Agerpres, în 2023 au fost angajați cu 13.564 mai mulți oameni comparativ cu ianuarie 2023, 64% dintre acestea fiind în administraţia publică centrală.
În acest context DCBusiness a cerut opinia analistului economic Adrian Negrescu. Expertul a spus că: ”Angajările continuă în domeniul public, fără niciun fel de grijă legată de finanțarea sistemului de stat, de deficitul bugetar care se adâncește de la un an la altul și de ideea de a eficientiza practicarea aparatului public”, a arătat economistu..
Negrescu a subliniat faptul că: ”Angajăm din ce în ce mai mulți oameni la stat. Ne transformăm într-o țară de bugetari cu cheltuielile de rigoare. Gândiți-vă că am ajuns să plătim aproape 120 și ceva de miliarde de lei pe salariile bugetarilor, dublu față de acum șapte ani, și să avem un număr de bugetari, probabil, cel mai mare din Uniunea Europeană raportat la populație”, a arătat economistul și a continuat dând exemplul Poloniei: ”Polonia, o țară cu o populație dublă față de cea a României, are 800 de mii de bugetarii”.
Economistul a mai spus că ritmul cu care sunt angajați oamenii la stat și numrul din ce în ce mai mare al bugetarilor ”demonstrează într-adevăr că lipsa unor reforme în sectorul bugetar ne costă și ne costă din ce în ce mai mult, iar efectele le vedem în creșterile de taxe și impozite cu care statul ne împovărează”.
Despre faptul că aproape un sfert din salariații din România lucrează la stat, Adrian Negrescu a opinat că: ”Din păcate, ne îndreptăm spre o țară de bugetari în care, din nefericire, statul se află în prim plan, cu toate că economia ar trebui să se afle în prim plan. Un stat obez, un stat birocratic, un stat care încearcă tot timpul să ne ia mai mulți bani din buzunar, prin taxe și impozite majorate. Un stat care refuză să se modernizeze, să adopte mecanisme și soluții de ultimă generație în materie de plata impozitelor. Un stat în care ștampila și dosarul cu șină rămân în continuare, din păcate, în prim plan, e țara în care copiile după actele oficiale se află în continuare la ordinea zilei. Un stat în care fiecare bugetar încearcă într-un fel sau altul să-și conserve postul, inventând tot felul de mecanisme birocratice”, a conchis analistul economic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...