Adrian Negrescu, despre e-Factura: Urmează blocajul financiar
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
ANAF
ANAF
Adrian Negrescu și-a exprimat o serie de preocupări legate de implementarea mult prea rapidă a tehnologiilor digitale în domeniul financiar și fiscal în mediul de afaceri.

Economistul a enumerat care punt principalele preocupări legate de ceea ce se întîmplă la ora actuală în mediul de afaceri mai ales în rândul IMM-urilor.

Prima problemă indicată de Negresu este graba cu care se dorește adoptarea tehnologiei digitale. Economistul a arătat că adoptarea rapidă a tehnologiei digitale, cum ar fi semnătura electronică și platformele digitale de plată și facturare, poate avea repercusiuni în economie, în special pentru antreprenorii care nu au reușit să țină pasul.

O altă problemă care rezidă din această grabă este blocajul financiar. Expertul spune că există preocupări cu privire la un blocaj financiar accentuat generat de implementarea acestor tehnologii, cu efecte resimțite mai ales din luna februarie-martie.

Semnătura electronică și facturarea digitală

Adrian Negrescu a mai spus în cadrul emisiunii Income de la Antena 3 că mulți antreprenori nu sunt familiarizați sau nu știu să utilizeze semnătura electronică și platformele digitale de plată și facturare.

La ora actuală este creată doar luzia digitalizării despre care Negrescu spune că este un lucru îngrijorător că digitalizarea făcută la acest mod poate reduce evaziunea fiscală, dar datele acumulate nu sunt interpretate eficient și vor fi analizate abia în 2026.

Acces la tehnologii

Adrian Negrescu a mai scos în evidență și faptul că există persoanele fără acces la internet și a subliniat că există întrebări cu privire la modul în care persoanele fără acces la internet sau care lucrează în zone izolate se descurcă cu emiterea și gestionarea facturilor digitale.

Problemele legate de termene și amenzi

Analistul economic a mai menționat și preocuparea legată de aplicarea amenzilor începând cu 1 aprilie și amintește că se propune amânarea termenului, având în vedere dificultățile și problemele ridicate în procesul de implementare.

În concluzie, Adrian Negrescu a afirmat că este evident că implementarea rapidă a schimbărilor digitale în sfera financiară generează o serie de provocări și îngrijorări, inclusiv în ceea ce privește accesul, adaptarea și conștientizarea întreprinzătorilor. Este posibil să fie necesare ajustări și soluții pentru a face tranziția spre digitalizare mai eficientă și mai accesibilă pentru toți actorii economici, a mai explicat economistul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Munca la birou. Pexels.com
Recep Tayyip Erdogan / Foto: flickr.com
Wall Street
Bani

Cursul BNR. Leul, indecis la sfârșit de săptămână

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Barbie. Foto: pexels.com

Vânzările de păpuşi Barbie scad, iar explicaţia e simplă

Vânzările de păpuși Barbie scad în lipsa unei...

Blue screen / sursa foto: Wikimedia Commons
Bernard Arnault
Aur

Aurul se redresează după o scădere bruscă

Prețul aurului a recuperat, vineri, din terenul pierdut...

Economia Rusiei
Rubla rusească
Ceaiul de la ora 5 / FOTO: Freepik

Tradiția britanică a ceaiului de la ora cinci, amenințată!

Inundații, secete... În India și Kenya, efectele...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
OpenAI

Inteligență artificială: OpenAI amenință Google

Un anunț care a făcut ca acțiunile Alphabet,...

China Japonia / sursa: Freepik.com
Skoda Auto
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024
Romgaz

Dividendele Romgaz ajung, începând de astăzi, la acționari

Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 0,1425 lei.

pexels.com
TVA
Wall Street. Foto: Pexels.com
Actualizarea CrowdStrike / sursa foto: Wikimedia Commons / Dulles Airport CrowdStruck

pixel