Adrian Negrescu, despre e-Factura: Urmează blocajul financiar
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
ANAF
ANAF
Adrian Negrescu și-a exprimat o serie de preocupări legate de implementarea mult prea rapidă a tehnologiilor digitale în domeniul financiar și fiscal în mediul de afaceri.

Economistul a enumerat care punt principalele preocupări legate de ceea ce se întîmplă la ora actuală în mediul de afaceri mai ales în rândul IMM-urilor.

Prima problemă indicată de Negresu este graba cu care se dorește adoptarea tehnologiei digitale. Economistul a arătat că adoptarea rapidă a tehnologiei digitale, cum ar fi semnătura electronică și platformele digitale de plată și facturare, poate avea repercusiuni în economie, în special pentru antreprenorii care nu au reușit să țină pasul.

O altă problemă care rezidă din această grabă este blocajul financiar. Expertul spune că există preocupări cu privire la un blocaj financiar accentuat generat de implementarea acestor tehnologii, cu efecte resimțite mai ales din luna februarie-martie.

Semnătura electronică și facturarea digitală

Adrian Negrescu a mai spus în cadrul emisiunii Income de la Antena 3 că mulți antreprenori nu sunt familiarizați sau nu știu să utilizeze semnătura electronică și platformele digitale de plată și facturare.

La ora actuală este creată doar luzia digitalizării despre care Negrescu spune că este un lucru îngrijorător că digitalizarea făcută la acest mod poate reduce evaziunea fiscală, dar datele acumulate nu sunt interpretate eficient și vor fi analizate abia în 2026.

Acces la tehnologii

Adrian Negrescu a mai scos în evidență și faptul că există persoanele fără acces la internet și a subliniat că există întrebări cu privire la modul în care persoanele fără acces la internet sau care lucrează în zone izolate se descurcă cu emiterea și gestionarea facturilor digitale.

Problemele legate de termene și amenzi

Analistul economic a mai menționat și preocuparea legată de aplicarea amenzilor începând cu 1 aprilie și amintește că se propune amânarea termenului, având în vedere dificultățile și problemele ridicate în procesul de implementare.

În concluzie, Adrian Negrescu a afirmat că este evident că implementarea rapidă a schimbărilor digitale în sfera financiară generează o serie de provocări și îngrijorări, inclusiv în ceea ce privește accesul, adaptarea și conștientizarea întreprinzătorilor. Este posibil să fie necesare ajustări și soluții pentru a face tranziția spre digitalizare mai eficientă și mai accesibilă pentru toți actorii economici, a mai explicat economistul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel