Adrian Negrescu, despre deprecierea leului: E primul val al crizei economice. BNR a risipit miliarde, iar populația rămâne „victima de serviciu”

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Adrian Negrescu
Adrian Negrescu
EXCLUSIV
Deprecierea accelerată a leului este doar începutul unei crize economice care riscă să paralizeze România în lunile următoare, avertizează analistul economic Adrian Negrescu, într-o analiză realizată pentru DCBusiness. Potrivit acestuia, ce vedem acum este doar „prima fază a unui tsunami financiar” ce va rescrie complet realitatea economică a țării.

Valul scumpirilor, alimentat de cursul euro

„Deprecierea cursului leu-euro va genera un val de inflație puternic, pentru că majoritatea produselor pe care românii le folosesc zilnic – de la alimente, la haine, încălțăminte, electronice – sunt de import și sunt plătite în euro. Cu cât euro este mai scump, cu atât toate acestea devin mai scumpe”, explică Negrescu.

Pentru consumatori, efectele vor fi resimțite imediat la raft. Prețurile vor crește accelerat, ceea ce va eroda puterea de cumpărare a populației. În același timp, încasările la buget vor crește, însă statul nu va putea susține cheltuielile în creștere doar prin inflație.

„Va urma un al doilea val al crizei, cel al creșterilor de taxe. TVA-ul, accizele și alte impozite – în special cele locale – vor fi majorate, iar măsurile sunt deja anunțate și pregătite de Guvern. Din păcate, este o lovitură grea pentru buzunarul românilor, care vor fi nevoiți să suporte toate costurile”, spune analistul.

Populația – victima de serviciu

În timp ce companiile mari și-au luat măsuri de protecție prin contracte de hedging valutar, populația nu are astfel de mecanisme. „Firmele s-au pregătit. Dar românii de rând nu au nicio plasă de siguranță. Sunt, din nou, victimele de serviciu într-o criză pe care nu ei au creat-o, dar pe care o vor plăti”, atrage atenția Negrescu.

Analistul critică și lipsa de reacție din partea liderilor politici, subliniind că este nevoie urgentă de asumare și comunicare clară din partea președintelui și a premierului.

„Este esențial ca aceștia să iasă public și să reafirme angajamentele României privind plata datoriilor și continuarea reformelor. Trebuie să se transmită clar că România nu este în incapacitate de plată, așa cum, într-un gest absolut iresponsabil, a lăsat să se înțeleagă fostul premier Ciolacu”, afirmă Negrescu.

BNR a risipit miliarde, fără efect

În opinia sa, Banca Națională a României a consumat între două și trei miliarde de euro în ultimele zile încercând să mențină cursul valutar sub pragul de 5 lei pentru un euro – o strategie sortită eșecului. „Toți știam că, după alegeri, cursul va trece de 5 lei. Inclusiv bugetul de stat pentru 2025 este construit pe o estimare oficială de 5 lei/euro. Era inevitabil.”

Bursa în scădere, încrederea investitorilor la pământ

Bursa de Valori București se află de două zile pe roșu, iar trendul ar putea continua. „Dacă cei doi candidați la Președinție, George Simion și Nicușor Dan, nu ies public să explice ce planuri economice au pentru România după alegeri, riscul este ca investitorii să-și retragă banii din țară și să caute piețe mai sigure. Avem nevoie de claritate și de leadership, nu de promisiuni populiste imposibil de aplicat”, avertizează Adrian Negrescu.

Acesta atrage atenția, în special, asupra promisiunii lui George Simion de a tăia dobânzile la toate creditele românilor, o propunere „halucinantă” care trebuie explicată urgent.

România riscă o criză profundă

În lipsa unor măsuri rapide și coerente, România se poate afunda și mai adânc într-o criză economică și financiară de proporții. Fără încredere, fără predictibilitate fiscală și fără comunicare guvernamentală fermă, cursul valutar, inflația și retragerea capitalului vor continua să pună presiune pe economie.

„Criza politică generează criză economică. Și asta se vede deja în buzunarele românilor. Dacă nu se iau măsuri imediat, urmează o perioadă grea, în care fiecare dintre noi va plăti costul instabilității și al iresponsabilității”, conchide Adrian Negrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja
ROBOR scade, o veste bună
Tutun încălzit
Friedrich Merz
Renata Kellnerova / Foto: Farcebook
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Păpușă Barbie
Bursa
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR
Warren Buffett / FOTO: Facebook

Nu, Warren Buffett nu părăsește Berkshire Hathaway

Anunțul privind „retragerea” legendarului investitor...

La bancă

Creditele devin mai scumpe: Veste proastă de la BNR

Deși încă sub nivelul înregistrat la începutul anului...

Discuții / FOTO: Freepik
Miliardarul american Bill Ackman
Foto: Shutterstock

Rolul pazei perimetrale în complexele rezidențiale 

Ai lăsat geamul de la parter deschis? Știi cine a intrat...

Friedrich Merz
Cătălin Predoiu / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Metale rare / FOTO: Wikipedia
Medicamente / FOTO: Freepik

Trump atacă industria farmaceutică. Primele reacții negative

Decret prezidențial pentru relansarea producției interne.

Industria petrolieră

Materii prime: De ce trage OPEC+ prețurile în jos?

Pentru a doua lună consecutiv, OPEC+ a decis să...

OpenAI / sursa foto: Wikimedia Commons / Jernej Furman
Ministerul Finanțelor
Ilie Bolojan - Foto: Agerpres
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Azi vă propunem să începeți ziua citind despre Bolojan...

Primul tur al alegerilor a lovit Bursa în plin
Marcel Ciolacu / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Mașini noi / sursa foto: Freepik.com

pixel