Au spulberat, practic, totul
”Anul 2022 a fost anul inflației. Cred că pe toți ne-a lovit această inflație, aceste creșteri de prețuri care ne-au afectat atât pe noi, persoane fizice, dar și companiile. Chiar și statul român a fost afectat, cheltuind cu vreo 30 de miliarde mai mult față de cât estima la începutul anului 2022. A fost un an al inflației, în care creșterile spectaculoase de prețuri la energie, la gaze, la carburanți s-au aflat în prim-plan și au spulberat, practic, competivitatea economică a economiei.
Găuri mari în bugetul de stat
A fost un an al supraviețuirii pentru marea majoritate a populației, în condițiile în care nivelul de trai, puterea de cumpărare a scăzut abrupt pe măsură ce prețurile au continuat să crească. A fost un an în care investițiile statului s-au redus semnificativ, nu am ajuns la nivelul prognozat la începutul anului, pentru că, din păcate, această inflație și modul în care am tratat, din punct de vedere macroeconomic, economia în această perioadă, au lăsat găuri mari în bugetul de stat.
O creștere neașteptată
A fost un an în care vestea bună este că investitorii străini s-au îndreptat în România: avem o creștere a investițiilor străine directe undeva la 9,7 miliarde de euro la 11 luni, ceea ce este un rezultat neașteptat pentru o economie românească, afectată de inflație și de multiplele schimbări din punct de vedere fiscal. A fost un an în care deciziile administrative au influențat considerabil viața oamenilor, viața companiilor. A fost anul în care, cel puțin pe zona de energie, am asistat la un adevărat haos instituționalizat, în care am bulversat, practic, lanțurile economice prin deciziile luate.
Nu am reușit să ajutăm fermierii
2022 a fost anul în care nu am reușit să stimulăm agricultura să producă la nivelul la care ne doream să fie înregistrată o performanță economică. Nu am reușit să ajutăm fermierii, motiv pentru care am continuat să fim din ce în ce mai dependenți de importuri, mai ales în zona alimentară”, a declarat analistul financiar Adrian Negrescu, într-un interviu acordat DCNews.
Singura veste bună
A fost un an dificil, extrem de dificil, pe care am reușit să-l trecem cu greu. Singura veste bună este că am reușit să rămânem la suprafață din punct de vedere economic, nu ne-am înecat, dar a fost un an în care s-au acumulat deficite, un an în care ne-am frământat foarte mult și suntem ca niște datornici, care s-au împrumutat foarte mult în 2022 și, din păcate va trebui să plătim aceste datorii care sunt uriașe raportate la potențialul economiei.
Citește și Vești proaste pentru 2023. Adrian Negrescu: ”Să ne pregătim pentru asta”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...