Adrian Vasilescu despre deficitul excesiv: De vină este școala și societatea românească
Autor: Oana Pavelescu | 16 aug 2022, 16:14
Adran Vasilescu
Adran Vasilescu
Adrian Vasilescu a găsit cine sunt vinovații pentru deficitul excesiv: societatea românească și școala pentru că acolo nu se predau cursuri de economie.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, a explicat la B1TV că: ”Datoria publică este făcută pentru a acoperi deficitul bugetar. Deficit bugetar care se acoperă în exclusivitate din împrumuturi unele externe, altele interne. Mulți se întreabă, și am văzut în emisiuni unde se duce datoria publică. Acolo se duce, în acoperirea deficitului bugetar deficitul bugetar care este mare în România. Practic, suntem în deficit excesiv. Singura țară din Uniunea Europeană, cu veniturile la buget raportate la PIB mici, sunt cam 30 la sută. Aici nu putem să dăm vina pe Ministerul de Finanțe că Ministerul de Finanțe aduă și plătește. Este vorba de societatea românească în ansamblu. Absolut societatea românească, începând cu școala și începând cu toate forțele din această societate, care ar trebui, asemenea danezilor, norvegienilor, finlandezilor, suedezilor să se ocupe mai mult de educația financiară, de înțelegerea lucrurilor în această țară. Ei nu se ocupă. Și nu este vorba numai de autorități. Este vorba de societatea întreagă”.

În ceea ce privește dobânzile mari la care se împrumută țara noastră, consultantul a spus că: ”Afirmația conform căreia România se împrumută scump este una relativă”, a explicat economistul și a continuat: ”Este relativă în sensul că dacă mai demult, cu doi ani în urmă, noi ne împrumutam cu 9% și ungurii cu 2%. În amintirea multora a rămas această diferență. Ei bine, în momentul de față ungurii se împrumută mai scump decât noi”. Despre Bulgaria, Vasilescu că o trebuie scoasă din calcul pentru că 

Bulgaria? Nu scoatem din evidente, pentru că Bulgaria este în ceea ce se numește consiliu monetar. Are o constrângere financiară și nu poate ieși din ea. Uneori, când nu te poți împrumuta, și Bulgaria nu prea se poate împrumuta e chiar rău. De fapt, în cărțile de economie scrie că deficitele trebuie să meargă până acolo unde se pot acoperi nevoile țării. Și nevoile țării sunt mari”.

Despre măsurile pe care Guvernul ar trebui să le ia în cazul în care datoria publică se duce la 60%, Adrian Vasilescu a spus că: ”Noi trebuie să privim și la ce se întâmplă în Europa, că din 2012 și până acum Europa suferă de o criză a datoriilor și a datoriilor publice, în primul rând. Sunt țări care se împrumută. Italia este, din păcate, campioană, Greciei este și ea campioană la 140% peste Produsul Intern Brut. Noi suntem la 50 la sută și avem încă o marjă de 10 puncte procentuale, de la 50 până la 60 la sută. Până să atingem plafonul pe care îi arată ca linie roșie, Uniunea Europeană. Un lucru pe care îl spune și  Italiei și Greciei dar aceste țări nu ascultă”. 

În ceea ce privește scăderea ROBOR de la intervenția lui Mugur Isărescu de săptămâna trecută, Adrian Vasilescu a precizat că: ”Banca Națională nu este minister și băncile nu sunt în subordinea sa. Băncile sunt controlate de Banca Națională sub aspectul legalității. Ăsta e rolul Băncii Naționale în sistemul bancar. Este un arbitru al legalității când băncile încalcă legea. Banca Națională intervine și de multe ori sancțiunile sunt grave. Ei, când spune guvernatorul că au cam sărit calul, a folosit această nuanță pentru că Banca Națională nu controlează băncile sub aspectul dobânzilor, iar ROBOR-ul  este o dobândă, se stabilește pe piața interbancară. În fiecare zi, la ora 11, având zece bănci care au cam 80 la sută din totalul activelor sistemului bancar, deci cele mai mari zece bănci discută,  stabilesc condițiile în care să se împrumute băncile între ele. Dar mai este ceva. Băncile se împrumută și de la Banca Națională”.

Despre ceea ce poate face BNR în privința ROBOR, Vasilescu a spus că: ”În afară de o atenționare morală nu. Nimeni nu are nicio prerogativă și nimeni în țara asta n-are prerogativă, așa cum nimeni nu vine și spune Carrefour-ului cu cât să vândă pătrunjelul”.

Mai departe, despre nivelul până la care ar putea ROBOR să scadă, economistul a spus că: ”Faptul că băncile au scăzut ROBOR după atenționarea făcută de Mugur Isărescu arată de fapt că acestea au recunoscut că, întradevăr, au sărit calul”.

Citește și: Adrian Vasilescu: Guvernatorul a privit online în ochii băncilor și le-a spus că au sărit calul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe