Curs valutar BNR: Leul are o evoluţie oscilantă iar aurul atinge un preţ record
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
"În mod clar, vedem că transportatorii low-cost sunt câştigătorii în această criză. Cei mai importanţi au rezultatele financiare cele mai solide şi dispun de lichidităţi pentru a depăşi criza în lunile următoare", a declarat marţi Olivier Jankovec, cu ocazia adunării generale anuale a ACI Europe, o organizaţie care reprezintă 500 de aeroporturi din 46 de ţări europene.
"Produsul lor este perfect adaptat la noua realitate, la fel ca şi modul în care îi gestionează costurile şi agilitatea lor", a adăugat Olivier Jankovec, făcând referire la compania aeriană irlandeză low-cost Ryanair şi compania ungară Wizz Air printre "câştigătoare".
"Aceşti transportatori vor câştiga cote de piaţă şi, cine ştie, când va veni momentul, poate vor fi interesate şi de rutele pe distanţe lungi", a mai spus Jankovec.
Nave de croazieră noi în valoare de miliarde de dolari NU au unde să meargă
Companiile aeriene low-cost sunt avantajate în criza actuală de faptul că operează o reţea limitată de curse pe distanţe medii în Europa, în cazul cărora traficul îşi revine uşor în pofida restricţiilor de circulaţie. În comparaţie, marile companii aeriene tradiţionale au costuri fixe foarte mari, deoarece cursele pe distanţe lungi sunt în continuare oprite din cauza incertitudinilor legate de propagarea virusului.
Compania aeriană irlandeză low-cost Ryanair a anunţat la începutul lunii noiembrie pierderi de 197 milioane de euro în primul semestru al exerciţiului care s-a încheiat la finele lunii septembrie, comparativ cu un profit de 1,15 miliarde euro în perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, Ryanair speră că, după pandemie, măsurile de reducere a costurilor introduse din cauza virusului îi vor permite să "profite de numeroasele oportunităţi de creştere care vor apărea, în special acolo unde companiile rivale şi-au redus capacităţile sau au dat faliment".
La rândul său, compania aeriană britanică low-cost EasyJet a raportat marţi pierderi de peste un miliard de lire sterline în exerciţiul fiscal care s-a încheiat la finele lunii septembrie. Cu toate acestea, directorul general de la EasyJet, Johan Lundgren, consideră că transportatorul dispune, după o serie de programe de reducere a costurilor şi restructurări, de o bază solidă care să îi permită să iasă mai puternic din criză.
În schimb, cele trei mari companii aeriene tradiţionale din Europa - Air France-KLM, IAG şi Lufthansa - au înregistrat în trimestrul al treilea pierderi de 1,6 miliarde euro, 1,76 miliarde euro şi, respectiv, două miliarde de euro.
ACI Europe reprezintă peste 500 de aeroporturi din numărul total de 740 de aeroporturi din Europa care au pasageri plătitori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...