Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Cu ce se ocupă paludicultura?
”Ca noțiune este un termen destul de nou folosit și se referă, în principal, la o practică agricolă care se desfășoară pe terenuri umede, pe turbării, și include, printre altele, recoltarea sau valorificarea stufului. Există însă și alte plante care sunt cuprinse în aceste zone umede, iar recoltarea acestora și valorificarea lor sunt cuprinse tot în acest termen general de paludicultură. Ca etimologie, pentru cei care nu știu, cuvântul provine din latină și precizează un tip de agricultură, care se efectuează în zone umede. La noi, în România, în special în Delta Dunării”, subliniat invitatul jurnalistului Mihai Ciobanu.
Cum a început totul
Rugat să meargă pe firul poveștii și să relateze cum a început această aventură, Iulius Octavian Popa a precizat că ”povestea mea nu este ceva deosebit. Înainte de 1989, am plecat în Germania, unde am trăit o perioadă de timp, mi-am diversificat studiile economice pe care le aveam, le-am acreditat în Germania, dar, cum România a fost și va rămâne prima mea dragoste, am fost atent la modul în care evoluează lucrurile în țară. Delta Dunării m-a pasionat de cânt eram copil, am fost de multe ori cu părinții în această zonă și m-a fascinat în mod deosebit peisajul, canalele, oamenii de acolo, toate acestea au reprezentat pentru mine o atracție permanentă și pe care încercam să nu o uit.
Informația care mi-a schimbat destinul
Prin 1996-1997 am avut privilegiul, fiind în vizită în Delta Dunării, să văd, la un moment dat, utilaje pe care nu mi-am putut imagina că există și care recoltau stuf. Curiozitatea mea a fost stârnită la momentul acela, am reușit să iau legătura cu cel care conducea acea operațiune pe toată suprafața acoperită cu stuf. Iar domnul acela, deși era în vârstă, a avut amabilitatea să-mi explice rostul acelor utilaje și mi-a dat o informație care mi-a schimbt destinul. Și anume că societatea de stat pe care dânsul o reprezenta în calitate de director general, urma să se ralieze procesului de privatizare care se derula în acei ani în România. Această informație, dar și faptul că mi-a spus atât de detaliat ce este cu acele utilaje, m-a determinat să mă implic și eu în această activitate, mai ales că aveam o oarecare experiență în privat. Cu ajutorul dânsului, care avea expertiză în domeniu, am reușit să cumpăr.
Un ajutor vital
Vreau să precizez că fără sprijinul acestui domn, nu aș fi reușit să fac toate aceste lucruri, deși aveam cunoștințele economice necesare pentru desfășurarea unei activități economice. Dar Delta Dunării este o regiune unică și cu particularități pe care nu le are nici o regiune, în Europa cu siguranță”, a precizat omul de afaceri.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...