Afacere cu stuf. Informația care a schimbat destinul antreprenorului Iulius Octavian Popa

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
EXCLUSIV
Iulius Octavian Popa, antreprenorul român specializat în activitatea stuficolă din Delta Dunării, a vorbit, în cadrul interviurilor DC News, despre ce înseamnă această ramută paludicultura și cum a început totul. 

Cu ce se ocupă paludicultura? 

”Ca noțiune este un termen destul de nou folosit și se referă, în principal, la o practică agricolă care se desfășoară pe terenuri umede, pe turbării, și include, printre altele, recoltarea sau valorificarea stufului. Există însă și alte plante care sunt cuprinse în aceste zone umede, iar recoltarea acestora și valorificarea lor sunt cuprinse tot în acest termen general de paludicultură. Ca etimologie, pentru cei care nu știu, cuvântul provine din latină și precizează un tip de agricultură, care se efectuează în zone umede. La noi, în România, în special în Delta Dunării”, subliniat invitatul jurnalistului Mihai Ciobanu.

Cum a început totul

Rugat să meargă pe firul poveștii și să relateze cum a început această aventură, Iulius Octavian Popa  a precizat că ”povestea mea nu este ceva deosebit. Înainte de 1989, am plecat în Germania, unde am trăit o perioadă de timp, mi-am diversificat studiile economice pe care le aveam, le-am acreditat în Germania, dar, cum România a fost și va rămâne prima mea dragoste, am fost atent la modul în care evoluează lucrurile în țară. Delta Dunării m-a pasionat de cânt eram copil, am fost de multe ori cu părinții în această zonă și m-a fascinat în mod deosebit peisajul, canalele, oamenii de acolo, toate acestea au reprezentat pentru mine o atracție permanentă și pe care încercam să nu o uit.

Informația care mi-a schimbat destinul

Prin 1996-1997 am avut privilegiul, fiind în vizită în Delta Dunării, să văd, la un moment dat, utilaje pe care nu mi-am putut imagina că există și care recoltau stuf. Curiozitatea mea a fost stârnită la momentul acela, am reușit să iau legătura cu cel care conducea acea operațiune pe toată suprafața acoperită cu stuf. Iar domnul acela, deși era în vârstă, a avut amabilitatea să-mi explice rostul acelor utilaje și mi-a dat o informație care mi-a schimbt destinul. Și anume că societatea de stat pe care dânsul o reprezenta în calitate de director general, urma să se ralieze procesului de privatizare care se derula în acei ani în România. Această informație, dar și faptul că mi-a spus atât de detaliat ce este cu acele utilaje, m-a determinat să mă implic și eu în această activitate, mai ales că aveam o oarecare experiență în privat. Cu ajutorul dânsului, care avea expertiză în domeniu, am reușit să cumpăr.

Un ajutor vital 

Vreau să precizez că fără sprijinul acestui domn, nu aș fi reușit să fac toate aceste lucruri, deși aveam cunoștințele economice necesare pentru desfășurarea unei activități economice. Dar Delta Dunării este o regiune unică și cu particularități pe care nu le are nici o regiune, în Europa cu siguranță”, a precizat omul de afaceri. 

 

VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel