''O decizie separată va fi luată ulterior în legătură cu Kabul'', a declarat purtătorul de cuvânt al mişcării talibane, Zabihullah Mujahid. ''Oamenii ar trebui să fie siguri că nu vrem o stare de război în Kabul sau ca cineva să fie rănit'', a adăugat reprezentantul talibanilor.
Sâmbătă seară talibanii au capturat şi oraşul strategic Mazar-i-Sharif (nordul Afganistanului), unde până în urmă cu câteva săptămâni s-a aflat un detaşament de militari germani. În prezent singurul mare oraş afgan controlat de guvern este capitala Kabul.
Pe acest fundal, tot mai multe state anunță că își evacuează cetățenii din Afganistan, în special personalul diplomatic, dar nu numai.
Astfel, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează vineri că a fost reevaluat şi ridicat nivelul de alertă pentru Afganistan şi îndeamnă cetăţenii români să părăsească de urgenţă teritoriul acestui stat şi să evite orice deplasare în Afganistan.
Ministrul de externe german Heiko Maas a declarat că Berlinul este pregătit pentru toate scenariile în contextul în care se pregăteşte să-şi evacueze personalul diplomatic şi pe ceilalţi angajaţi ai amabasadei germane din Afganistan. Cancelarul Angela Merkel şi mai mulţi miniştrii avut sâmbătă o reuniune de criză pentru a analiza modalităţile de repatriere a cetăţenilor germani aflaţi în prezent în Afganistan.
Tot personalul diplomatic danez va fi evacuat, inclusiv angajaţii locali din Afganistan, a anunţat ministrul danez de externe Jeppe Kofod. La scurt timp, omologul norvegian al acetuia, Ine Eriksen Soreide, a anunţat că şi ţara sa va proceda la fel. Ambii au precizat că siguranţa angajaţilor, expatriaţilor şi staffului local reprezintă cea mai mare prioritate.
Citește și Forța nestăvilită a TALIBANILOR. Imperiul FINANCIAR pe care se sprijină organizația
Ţările de Jos au anunţat vineri scoaterea din ţară a interpreţilor afgani, care lucrează sau au lucrat pentru forţelor olandeze, şi a unei părţi a personalului ambasadei la Kabul.
În acest context, preşedintele SUA Joe Biden a decis să extindă desfăşurarea militară la Kabul la aproximativ 5.000 de soldaţi pentru a asigura evacuarea civililor în faţa ofensivei puternice a talibanilor, în timp ce şi-a apărat decizia de a pune capăt celor 20 de ani de război în Afganistan.
Joe Biden a anunţat într-un comunicat că, după consultarea cu consilierii săi în materie de securitate naţională, a decis că ''aproximativ 5.000 de soldaţi'' vor fi desfăşuraţi pe aeroportul din Kabul pentru a evacua personalul diplomatic, precum şi pe afganii care au lucrat pentru Statele Unite şi se tem de represalii din partea talibanilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...