AFIR, vestea aşteptată de fermieri: Banii au intrat în conturi

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
AFIR a virat aproape 158 de milioane de euro în conturile fermierilor şi ale beneficiarilor investiţiilor în agricultură.

Aproape 158 de milioane de euro au intrat în conturile fermierilor şi beneficiarilor investiţiilor, în intervalul 1 februarie - 14 martie 2025, informează Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Din totalul plăţilor efectuate, fonduri nerambursabile, către fermieri, procesatori şi autorităţi locale din zonele rurale, 135,3 milioane de euro reprezintă contribuţia Comisiei Europene prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 22,4 milioane de euro sunt asigurate de Guvernul României.

"Aceste fonduri sunt destinate implementării proiectelor de investiţii în agricultură şi dezvoltare rurală, precum şi susţinerii fermierilor care beneficiază de plăţile compensatorii pentru mediu şi climă", precizează AFIR.

Potrivit sursei citate, suma de 103,6 milioane de euro a ajuns în contul beneficiarilor intervenţiilor prevăzute de Planul Strategic 2023 - 2027, în timp ce alte 54,1 de milioane de euro au fost transferate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2022 atât pentru proiectele de investiţii, cât şi pentru măsurile de mediu şi climă.

Dintre sectoarele care au beneficiat de plăţi în această perioadă, tinerii fermieri au primit în conturi peste opt milioane de euro, beneficiarii exploataţiilor agricole şi pomicole au primit aproximativ 19 de milioane de euro pentru investiţii realizate, iar procesatorii au beneficiat de 2,5 milioane de euro pentru investiţii în sectorul procesării agricole. De asemenea, pentru investiţii în drumuri agricole şi infrastructura de irigaţii, AFIR a plătit 5,2 milioane de euro şi pentru primele de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor au fost efectuate plăţi de 3,5 milioane de euro.

Totodată, AFIR a efectuat plăţi de mediu şi climă în valoare totală de 104 milioane de euro şi pentru zonele afectate de constrângeri naturale.

Fondurile europene nerambursabile sunt acordate după ce sunt verificate conform procedurilor în vigoare de către experţii AFIR, pe baza cererilor de plată primite de la beneficiari. Aceste fonduri sunt plătite în conformitate cu contractele de finanţare încheiate şi angajamentele asumate, precizează sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Proiect / Foto: Freepik
Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF

pixel