AFM avertizează: Impunerea unui plafon asupra preţurilor la gaze la contractele futures ar putea avea consecinţe negative
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
România este pe primul loc în Uniunea Europeană la alocări pentru plata „bugetarilor”
România este pe primul loc în Uniunea Europeană la alocări pentru plata „bugetarilor”
Autoritatea de Reglementare a Pieţei Financiare Olandeze (AFM), care supervizează hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, a avertizat joi că impunerea unui plafon asupra preţurilor la contractele futures ar putea avea consecinţe negative, inclusiv un deficit de aprovizionare cu gaze, transmite Reuters.

Preţurile europene la gaze sunt determinate de cerere şi ofertă, de când Rusia a invadat Ucraina, şi nu au existat indicii de manipulare sau speculaţii în exces, în pofida creşterii semnificative a preţurilor, se arată în raportul AFM. Instituţia critică "tendinţa la nivel european de plafonare a preţurilor sau de reglementări care să limiteze strict volatilitatea", a afirmat Hanzo van Beuzekom, membru al Board-ului AFM, la o conferinţă de presă.

"Piaţa funcţionează adecvat şi prin intervenţii nu se ştie niciodată unde se poate ajunge, consecinţele ar putea fi mai grave decât ne-am aştepta", a avertizat oficialul AFM.

Acesta a adăugat că, deşi instituţia înţelege efectul negativ al preţurilor ridicate la gaze asupra companiilor şi consumatorilor, ele au dus la investiţii în noua infrastructură europeană pentru gaze naturale lichefiate (GNL) iar livrările de GNL au fost trimise mai mult spre Europa decât spre Asia.

Luna trecută, Comisia Europeană a luat în discuţie un proiect ce prevede limitarea "dinamică" a preţului tranzacţiilor la hub-ul de gaze TTF din Amsterdam. Limitarea ar putea intra în vigoare dacă preţurile cresc semnificativ. 15 state membre UE au cerut Executivului comunitar o plafonare a preţului gazelor la nivelul blocului comunitar. Dar Germania şi Ţările de Jos se opune plafonării.

Introducerea unui indice de referinţă european alternativ - o altă propunere a CE - nu este sprijinită de operatorii prezenţi pe piaţă, susţine AFM, deoarece "va avea un efect limitat asupra rezolvării bazelor fundamentale ale preţurilor excesive la energie din UE".

AFM sprijină condiţionat o altă idee luată în considerare de CE, "întrerupătoare de circuit", care să limiteze fluctuaţiile mari de preţuri într-o singură zi şi să asigure tranzacţii ordonate. Totuşi, AFM avertizează că o astfel de decizie nu ar duce la scăderea preţurilor la gaze.

ANAF a publicat lista contribuabililor care nu au datorii la stat

ANAF publică pe portalul propriu prima listă a contribuabililor persoane juridice care nu au obligații restante, aferentă trimestrului III al anului curent. Lista cuprinde un număr de 571.300 de contribuabili persoane juridice care și-au declarat și achitat la scadență obligațiile fiscale de plată și care nu figurează în evidențele fiscale cu obligații bugetare restante.

Lista cuprinde denumirea contribuabilului și codul de identificare fiscală și este ordonată alfabetic. Totodată, există opțiunea interogării punctuale a informațiilor despre fiecare contribuabil după denumirea acestuia.

Conform procedurii de publicare condițiile ce trebuie îndeplinite cumulativ de către contribuabili la întocmirea listei sunt:
- sunt depuse pe perioada de prescripție a dreptului de a stabili obligații fiscale, toate declarațiile fiscale potrivit vectorului fiscal până la întocmirea listei. Această condiție se consideră îndeplinită și în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declarații fiscale, obligațiile fiscale au fost stabilite prin decizie, de către organul fiscal;
- au achitat la scadență/termenul de plată prevăzut de lege obligațiile principale și accesoriile în trimestrul pentru care se realizează publicarea listei;
- nu înregistrează obligații bugetare restante la data întocmirii listei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel