AFM preia în timp record șase depozite neconforme de deșeuri municipale – un pas esențial pentru aderarea României la OCDE

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Groapă de gunoi
Groapă de gunoi
Administrația Fondului pentru Mediu anunță preluarea în administrare a șase depozite neconforme de deșeuri municipale, în vederea închiderii și ecologizării acestora. Măsura reprezintă un pas esențial pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de România în procesul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), precum și în cadrul obligațiilor față de Uniunea Europeană privind protecția mediului.

Depozitele neconforme de deșeuri municipale care au fost preluate în administrarea AFM sunt:

⦁ Vulcan (județul Hunedoara);

⦁ Darabani (județul Botoșani);

⦁ Săveni (județul Botoșani);

⦁ Hurghiş – Câmpulung Moldovenesc (județul Suceava);

⦁ Lipova (județul Arad);

⦁ Rupea (județul Brașov).

„Una dintre prioritățile mandatului meu a fost deblocarea preluării în administrare de către Administrația Fondului pentru Mediu a celor 6 depozite neconforme de deșeuri municipale – un pas esențial pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de România în procesul de aderare la OCDE. În mai puțin de două luni, am reușit acest demers complex, un efort instituțional semnificativ, care dovedește angajamentul și capacitatea noastră de a acționa eficient. Preluarea în administrare a acestor depozite neconforme de deșeuri municipale nu doar că răspunde cerințelor de mediu la nivel european, ci facilitează și următorul pas esențial: depunerea cererii de finanțare în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă 2021–2027, pentru a asigura închiderea și ecologizarea acestor depozite în termenele stabilite prin calendarul agreat împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.” - a declarat Florin Bănică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

Prin această măsură, Administrația Fondului pentru Mediu contribuie activ la evitarea sancțiunilor în cadrul procedurilor de infringement și sprijină tranziția României către o economie verde, prin alinierea la politicile europene și la standardele OCDE privind gestionarea durabilă a deșeurilor.

Cererea de finanțare pentru aceste lucrări va fi depusă în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă 2021–2027, iar demersurile Administrației Fondului pentru Mediu vor contribui la îndeplinirea țintelor din legislația europeană și națională privind economia circulară, respectiv țintele privind rata de pregătire pentru reutilizare și reciclare și ținta privind reducerea cantității totale, exprimată în tone, a deşeurilor municipale eliminate anual prin depozitare la 10% sau mai puţin, din totalul deşeurilor municipale generate. Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare și a documentelor suport este 31 decembrie 2025.

Aceste acțiuni subliniază rolul Administrației Fondului pentru Mediu ca instituție-cheie în implementarea angajamentelor internaționale ale României și în consolidarea încrederii partenerilor europeni și internaționali în capacitatea țării de a avansa către obiectivele de dezvoltare durabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash

pixel