Africa de Sud, acuzată că a furnizat Rusiei arme

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Nava militară sud-africană
Nava militară sud-africană
Ambasadorul american Reuben Brigety în Africa de Sud acuză această țară că a furnizat arme Rusiei.

Presa sud-africană a relatat că armele au fost livrate cu o navă cargo care a acostat în secret la o bază navală din apropierea Cape Townîn decembrie 2022.

Ambasadorul american Reuben Brigety a declarat că SUA sunt sigure că armele au fost încărcate pe vapor de la baza navală Simon's Town și apoi transportate în Rusia.

Brigety a declarat că presupusa înarmare a Rusiei de către Africa de Sud în timpul invaziei acesteia în Ucraina este "extrem de gravă" și pune la îndoială presupusa poziție neutră a Africii de Sud în acest conflict.

"Printre lucrurile pe care SUA le-a observat a fost andocarea navei de marfă în baza navală Simon's Town între 6 și 8 decembrie 2022, și suntem siguri că au fost încărcate arme și muniții după care vaporul s-a îndreptat spre Rusia", a declarat Brigety reporterilor în timpul unei conferințe de presă la Pretoria.

În ianuarie, un partid de opoziție din Africa de Sud a pus întrebări cu privire la prezența unei nave rusești "misterioase" care a făcut o escală la baza din Simon's Town însă Guvernul nu a făcut niciun comentariu public pe această temă.

Întrebat în parlament despre aceste acuzații, președintele Cyril Ramaphosa a declarat joi că guvernul său analizează informațiile apărute în presă. "Chestiunea este analizată și, în timp, vom putea vorbi despre ea", a spus el.

Guvernul sud-african, un partener-cheie pentru SUA în Africa, a declarat în numeroase rânduri că are o poziție neutră în ceea ce privește războiul din Ucraina și că dorește ca acest conflict să fie rezolvat pe cale pașnică. Dar recentele manifestări ale apropierii sale de Rusia de cea mai dezvoltată țară africană au general critici și acuzații că de fapt este de partea Rusiei.

Africa de Sud l-a găzduit pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, pentru discuții în ianuarie, oferindu-i o platformă pentru a da vina pe Occident pentru războiul din Ucraina. Câteva săptămâni mai târziu, Africa de Sud a permis navelor de război ale marinei ruse și chineze să efectueze exerciții în largul coastei sale estice. Marina rusă și-a adus fregata Gorshkov.

Marina sud-africană a luat, de asemenea, parte la exerciții și le-a caracterizat ca fiind exerciții care "vor consolida relațiile deja înfloritoare dintre Africa de Sud, Rusia și China".

Decizia Africii de Sud de a organiza aceste exerciții navale în luna februarie, care a coincis cu aniversarea unui an de la începutul războiului din Ucraina, a stârnit "îngrijorări serioase" pentru SUA, a declarat joi Brigety.

La momentul desfășurării exercițiilor, forțele armate sud-africane au declarat că acestea au fost planificate cu ani în urmă, înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

pexels.com
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană

pixel