Agitație pe piața petrolului. Ce se întâmplă cu oferta OPEC
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Platforma
Platforma
Oferta de petrol a OPEC a coborât, în luna martie, la cel mai mic nivel din ultimii patru ani, arată o anchetă Reuters, supraproducția Arabiei Saudite fiind anihilată, practic, de o nouă scădere a producției Venezuelei, pe fondul sancțiunilor americane și a frecventelor pene de curent.

În perioada de referință, Organizația țărilor exportatoare de petrol a extras 30,40 milioane de barili pe zi, cu 280.000 de barili mai puțin decât în februarie, cel mai modest volum înregistrat din 2015. Ancheta efectuată de jurnaliștii de la Reuters ajunge la concluzia că Arabia Saudită și aliații ei din Golful Persic intenționează reduceri și mai drastice a cotelor de producție comparativ cu cele în vigoare începând din 1 ianuarie, în baza unui acord dintre OPEC și statele care nu fac parte din cartel, în special Rusia.

Pe acest fundal, prețul petrolului a continua să urce pe piețele mondiale. Astfel, la bursa din Londra, contractul futures la petrolul marca Bret, cu livrare în luna iunie, a atins 68,37 de dolari/baril, în creștere cu 0,79 dolari față de ultima cotație de vineri. La New York, barilul american WTI a depășit, la rândul lui, pragul psihologic de 60,52 dolari.

Citește și Trump vrea să dea peste cap piața petrolului. Apelul președintelui SUA

De altfel, țițeiul american a afișat cea mai accelerată creștere trimestrială din ultimul deceniu. Analiștii consideră că trendul ascendent se va menține și în perioada imedait următoare. ”Demonstrând un avans de 32%, prețul petrolului WTI a cunoscut, în primele trei luni ale anului, o evoluție dinamică, fără însă a reuși să doboare recordul din 2009, când scumpirea a fost de 40%”, au comentat experții de la CNBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel