AI-ul, încotro? Ce înseamnă consumul de energie pentru dezvoltarea inteligenței artificiale

Autor: Vlad Roibu
Data publicării:
AI / sursa foto: Freepik.com
AI / sursa foto: Freepik.com
EXCLUSIV
Lumea a fost luată prin surprindere de boom-ul AI din ultimii ani. Ca urmare, de la simplii utilizatori ai diferitelor aplicații de telefon, până la marile companii din diferitele industrii, descoperă constant noi utilități ale inteligenței artificiale, pe măsură ce avansul accelerat aduce tot mai multe rezultate neașteptate. Cel puțin la fel de neașteptat pare să fie și viitorul acestei tehnologii de vârf.

După ce, în 2020, tehnologia GPT a luat un avânt considerabil, în frunte cu OpenAI, oamenii au început să își pună și lor mai multe întrebări. Speculații există de toate felurile, de la cele fantasmagorice, în care umanitatea sfârșește subjugată de roboți umanoizi, până la cele relevante, în care, așa cum se tem și pionierii domeniului, securitatea datelor personale este pusă în pericol de marile companii care le folosesc, în cele mai multe cazuri, în interes propriu.

Un pericol mai puțin așteptat în ceea ce privește inovațiile pe bandă rulantă ale AI-ului constă în pofta pantagruelică cu care unitățile de procesare consumă tot mai multă energie electrică, având în vedere volumul uriaș de date cu care modelele avansate de limbaj sunt antrenate.

Dovadă este un raport făcut de Agenția Internațională a Energiei (IEA) privind consumul de energie la nivel mondial, care arată că în 2022 AI-ul, împreună cu industria cripto a înghițit 2% din energia globală și că, până în 2026, energia injectată în sistemele de inteligență artificială, alături de cea consumată pentru minarea criptomonedelor, se va dubla, echivalând necesarul de energie pentru a alimenta o țară relativ mică, precum Japonia.

Pentru a vedea mai îndeaproape aceste cifre, am stat de vorbă cu Răzvan Ștefan Tecuceanu, expert în AI și antreprenor. Din experiența sa, el a declarant pentru DCBusiness că o concurență acerbă între companiile din acest domeniu ar putea reprezenta un pericol la un moment dat.

”Consumul de energie este imens și nimeni nu se gândește că atunci când face o interogare pe ChatGPT, în momentul acela, consumul este echivalentul unei lămpi led lăsată aprinsă timp de 16 ore, ceea ce este enorm. Momentan, unde văd eu pericolul în business, este că toate firmele mari concurează între ele pentru a realiza ceva mult mai puternic și momentan prin arhitectura de GPT ies funcționalități la iveală la care nici nu te-ai fi gândit atunci când ai planificat acel lucru.”

Expertul român în inteligență artificială a subliniat faptul că, pe măsură ce AI-ul devine tot mai sofisticat, fiind adăugați noi parametri, denumiți altfel ”neuroni”, este necesar un volum cel puțin la fel de mare de date, un lucru care va aduce o problemă care ține de sustenabilitate din partea companiilor respective, dar nu numai.

”Ca să antrenez un AI cu mai multe date și parametrii mă costă foarte multă energie, iar eu când interacționez cu el, va consuma și mai multă energie, dacă ne gândim la viitor, nu știu cât de sustenabilă va fi arhitectura de GPT. Există și anumite variante, unele universități au început deja pe alte arhitecturi. Eu sper ca atunci când calculatoarele cuantice o să fie comercializate, nu o să mai fie costurile de energie foarte mari.

Beneficiile acestui instrument în medicină, în domeniul apărării sau în alte arii de cercetare, sunt de necontestat. În mod clar, AI-ul devine o extensie a oamenilor care le va ușura munca de zi cu zi, iar, cum orice mare revoluție tehnică vine cu unele sacrificii, în acest caz, violarea unor drepturi sau perturbarea pieței muncii este inevitabilă.

”Deja s-au folosit toate datele de pe internet ca să antreneze GPT-ul, acum se iau toate videoclipurile de pe internet încât să existe mai multe date, dar ca să facem un progrese foarte mari, avem nevoie din ce în ce mai mult de date noi. Dacă adaug de patru ori mai mulți parametri, trebuie să adaug minim de patru ori mai multe date. Vă dați seama unde se poate ajunge. Nu știu dacă companiile o să mai țină foarte mult la protecția datelor. Mă uit acum la telefoanele noastre, la un moment dat, deși sper să nu ajungem aici, orice comunicare, fie că este pe Zoom, sau pe telefon, acele date o să le ia de aici, chiar dacă fac o ilegalitate, astfel încât să obțină un avantaj față de concurență, mă gândesc că în China se va ajunge mult mai devreme aici, iar astfel China va fi un concurent puternic”, a mai spus Răzvan Ștefan Tecuceanu despre drumul către așa numita a Patra Revoluție Industrială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stație de transformare / Foto: Freepik
Foto: Agerpres / Municipalitatea Burgas
Bentley

Cum vrea Bentley să se reinventeze. Modelele pe care mizează

Bentley Motors Ltd., faimosul brand britanic de lux,...

Programul Casa Verde Fotovoltaice va suferi modificări
Fabrică de mașini / sursa foto: Freepik.com
Masină electrică / FOTO: Freepik
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Oana Pavelescu
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Vouchere sociale
China, UE / sursa foto: Freepik.com
Ploaie / MTI

Meteo. Atenţionare Cod galben de averse în jumătate de țară

INMH a emis o atenționare și o informare meteo.

Amnistie fiscală 2024: Discriminare sau stimul fiscal?

Adoptarea Ordonanței de Urgență 107/2024 a generat...

Curs valutar / FOTO: Freepik

Cursul BNR. Leul scade, aurul doboară toate recordurile

Banca Național al României a calculat valoarea leului...

Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu

Românii pot investi din nou în titluri de stat TEZAUR

Începând de luni, 7 octombrie 2024, Ministerul...

Transelectrica
O femeie cumpără alimente / Foto: Freepik
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii
Havana / FOTO: Wikipedia
Viktor Orban

FT: Bruxelles îl dă în judecată iar pe Viktor Orbán

Bruxelles a intentat o nouă acțiune împotriva guvernului...

Hackeri
Moscova / Foto: Freepik
Grafice bursiere / FOTO: Freepik
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Benzinărie / FOTO: Freepik

pixel