Ai voie să ascunzi de soţ/soţie salariul real şi economiile? Avocatul Alexandru Sima: Se poate ajunge în instanţă

Autor: Dana Mihai
Data publicării:
EXCLUSIV
Avocatul Alexandru Sima a oferit informații cititorilor DCBusiness despre un drept în căsătorie pe care îl aveți, dar sigur nu știați de el.

"Codul civil, în art. 259 definește căsătoria ca “Uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie, încheiată în condițiile legii”. Ca orice “contract” însă, ea presupune o serie de drepturi și obligații între soți. Unul dintre cele mai interesante este cel reglementat în Codul civil la art. 318, “Dreptul la informare”. 

Conform acestui drept, soții nu pot ține secretă situația financiară a fiecăruia față de partenerul de viață. Aceasta pentru că între ei există obligația reciprocă de sprijin material și, totodată, obligația de contribuție, în raport cu mijloacele fiecăruia, la cheltuielile căsătoriei (cheltuielile cu locuința familiei, cheltuielile cu creșterea, îngrijirea și educarea copiilor etc.)", a declarat avocatul.

Dreptul la informare

"Tocmai pentru a asigura respectarea proporționalității contribuției de către soți, legea a instituit o obligație de transparență între aceștia. Astfel, conform dreptului la informare, fiecare soț îi poate cerere celuilalt să îl informeze cu privire la bunurile, veniturile, conturile bancare și datoriile sale", a adăugat Alexandru Sima.

Soțul secretos refuză să te informeze cu veniturile sale?

"În ipoteza în care soțul refuză nejustificat, soțul solicitant se poate adresa instanței, care, dacă apreciază solicitarea ca fiind justificată, va obliga soțul "secretos" să comunice informațiile cerute.

Interesant este că aceste dispoziții sunt aplicabile nu doar în privința regimului comunității legale, ci chiar și în ipoteza în care între soți este aplicabil regimul separației de bunuri (așa zisul contract prenupțial). 

În practică însă, acțiunile de acest gen sunt destul de rare, deoarece un refuz al comunicării informațiilor relevă o deteriorare deja existentă a relației dintre soți, care mai devreme sau mai târziu va culmina oricum în divorț, făcând acțiunile bazate pe art. 318 destul de rare în instanțele de judecată.", a declarat Alexandru Sima, avocat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

freepik.com
La Cocoș
Schimb valutar / Foto: Pexels
Contabili / Foto: Freepik
TAROM are un nou director / Foto: Arhivă
Ghișeu
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Banca Naționala a României
Vagon de tren

Transportul călătorilor cu trenul, luat la puricat de ANPC

Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...

OMV Petrom
Leva / Foto: DCBusiness
Președintele Donald Trump face declarații pentru jurnaliști
RCA
Consiliul Fiscal, nu foarte optimist privind reducerea deficitului
Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris

pixel