Airbus obține un împrumut de 2,14 miliarde de euro pentru programe militare

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Inclusiv pentru divizia de elicoptere militare / Foto: facebook/AirbusHelicopters
Inclusiv pentru divizia de elicoptere militare / Foto: facebook/AirbusHelicopters
Spania va acorda Airbus un împrumut de 2,14 miliarde de euro pentru a ajuta producătorul european de avioane să își dezvolte programele de drone și elicoptere militare în această țară, a anunțat luni ministrul Industriei, Reyes Maroto.

Cele două împrumuturi multianuale includ 1,43 miliarde de euro pentru divizia Airbus Defence and Space, ca parte a programului UE de dezvoltare a dronelor militare, a precizat ministrul într-un comunicat.

Alte 707 milioane de euro vor fi acordate companiei Airbus Helicopters pentru a contribui la modernizarea flotelor de elicoptere de atac Tiger ale Spaniei și Franței în cadrul unui program bilateral.

De asemenea, ministrul a precizat că programul de dezvoltare a dronelor MALE RPAS, sau Eurodrone, care ar trebui să înceapă livrările în 2028, ar trebui să genereze 3.000 de locuri de muncă pe an în Spania în următorii 15 ani.

Citește și Apărare navală: Saudiții i-au preferat pe spanioli în detrimentul francezilor

Aceasta este o victorie semnificativă pentru Madrid. Ministerul saudit al Apărării a semnat un nou memorandum de înțelegere cu compania navală spaniolă Navantia pentru proiectarea și construirea a cinci nave multi-misiune destinate Marinei Regale saudite.

"Memorandumul de înțelegere vizează creșterea nivelului de pregătire al Forțelor Navale Regale Saudite pentru a consolida securitatea maritimă în regiune și pentru a proteja interesele vitale și strategice ale Regatului Arabiei Saudite", a relatat joi agenția de presă saudită.

În acord se precizează că firma spaniolă "va lucra la construcția de nave, integrarea sistemelor de luptă și întreținerea navelor, în conformitate cu obiectivele Regatului și cu Viziunea 2030".

Ceremonia de semnare a avut loc miercuri, în prezența ministrului saudit al apărării, prințul Khalid bin Salman, și a ministrului spaniol al industriei, comerțului și turismului, María Reyes Maroto. După o primă comandă în 2018, Arabia Saudită își pune din nou încrederea în ... Citește mai departe AICI

Citește și Suspectată de corupție, compania Airbus, dispusă să plătească pentru a scăpa de necazuri

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al grupului a declarat că "Airbus a confirmat că a semnat o Convenție judiciară de interes public (Cjip) cu PNF privind anchetele judiciare legate în special de Libia și Kazahstan". Nu este clar cât de mare este amenda pe care Airbus este pregătită să o plătească în cazul două investigații cunoscute sub numele de "finanțarea Libiei" și "Kazakhgate", nici dacă producătorul va fi supus unui program de conformitate sub supravegherea agenției franceze anticorupție (AFA).

Purtătorul de cuvânt al Airbus a precizat că acest acord este "o extindere limitată a faptelor vizate de Cjip-ul semnat în 2020 și care nu au putut fi tratate simultan din motive procedurale".

La 31 ianuarie 2020, Airbus a acceptat să plătească o amendă de 3,6 miliarde de euro, dintre care 2,1 miliarde de euro către Franța, pentru a evita urmărirea penală de instanțe franceze, britanice și americane, în cadrul unei anchete privind "nereguli" legate de agenți comerciali implicați în contracte de vânzare de aeronave sau echipamente militare.

Aranjamente complexe

Ancheta judiciară privind presupusa finanțare libiană a campaniei prezidențiale din 2007 a lui Nicolas Sarkozy, deschisă în 2013, s-a axat pe vânzarea a douăsprezece avioane Airbus către regimul lui Muammar Gaddafi la sfârșitul anului 2006.La trei săptămâni de la încheierea acestui contract, 2 milioane de euro ar fi fost transferate, la cererea unui fost director Airbus anchetat la jumătatea lunii martie, într-un cont al intermediarului ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel