Ajuns la disperare, un oligarh rus divorțează după 30 de ani de căsnicie
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cei doi nu au anunțat ce anume i-a determinat să facă acest pas
Cei doi nu au anunțat ce anume i-a determinat să facă acest pas
Omul de afaceri Alișer Usmanov, un apropiat al președintelui Vladimir Putin și unul dintre cei mai bogați ruși divorțează la doar două luni după ce a intrat pe lista de sancțiuni a Occidentului.

După 30 de ani de căsnicie, miliardarul Alișer Usmanov a depus cerere de divorț de antrenoarea de gimnastică ritmică Irina Viner-Usmanova, potrivit dosarului de la o judecătorie din Moscova, scrie cotidianul RBK. 

Cererea a fost depusă la 4 mai, iar miercuri părțile au avut o primă înfățișare, judecătorul acordând celor doi un răgaz de două săptămâni pentru a lua decizia finală. O nouă audiere a fost stabilită pentru 7 iunie. Contactați de presă, reprezentanții celor două părți au refuzat orice comentarii. Usmanov și Wiener s-au căsătorit în 1992.

Prima dată, cei doi s-au întâlnit, tineri fiind, la Palatul Sporturilor din Tașkent: el se antrena la scrimă, iar ea făcea gimnastică ritmică. Atunci însă, Usmanov nu a îndrăznit să-și încerce norocul. Câțiva ani mai târziu, Usmanov și Viener s-au întâlnit din întâmplare pe stradă, la Moscova: ea venise în capitală pentru a-și continua cariera, el era student al Facultatea de Relații Internaționale, dar avea și ceva afaceri.  

Ghinion: în urma unei anchete deschise de autoritățile din Uzbekistan, Usmanov a fost condamnat la șase ani închisoare. La scurt timp însp, Curtea Supremă din Uzbekistan l-a reabilitat în totalitate, recunoscând că dosarul penal a fost fabricat și că Usmanov a fost victima represiunii politice.

Viener l-a așteptat pe Usmanov și, în timp ce se afla în închisoare, acesta i-a trimis o batistă, ceea ce, în obiceiul uzbec, însemna o cerere în căsătorie. Omul de afaceri a fost eliberat condiționat în 1986, iar cuplul s-a căsătorit în 1992. Viner a declarat că a fost atrasă de soțul ei de inteligența și "viziunea largă asupra vieții" și de "cunoștințele sale în materie de artă, sport, literatură și politică". Cuplul nu are copii împreună. VWiener-Usmanova are un fiu, Anton, din prima căsătorie.

Citește și Un oligarh rus dă în judecată Uniunea Europeană! De ce s-a supărat

Usmanov este fondatorul și principalul acționar al grupului USM (49%), ale cărui active includ Metalloinvest, Udokan Copper, MegaFon, societatea mixtă cu grupul chinez Alibaba Group AliExpress Russia și Ackermann Cement. Forbes estimează averea sa la 15,7 miliarde de dolari. În 2021, Usmanov a fost clasat pe locul șapte în topul celor mai bogați ruși.

După declanșarea războiului din Ucraina, omul de afaceri a fost sancționat de SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană. Usmanov a calificat drept nedreaptă decizia de a impune restricții împotriva sa, spunând că acestea se bazează pe "acuzații inventate și nefondate" care i-au afectat "onoarea, demnitatea și reputația în afaceri".

Potrivit Bloomberg, omul de afaceri a decis să conteste sancțiunile UE și a depus un apel la Curtea Europeană de Justiție. În plus, pe fondul restricțiilor impuse, Usmanov și-a suspendat autoritatea în calitate de șef al Federației Internaționale de Scrimă (FIE), pe care o conducea din 2008.

Wiener este un antrenor legendar de gimnastică ritmică. A antrenat mai multe generații de campioni olimpici, printre care Alina Kabaeva, Margarita Mamun și Evgeniya Kanayeva. Este președinta Federației All-Russian Rhythmic Gymnastics.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel