Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Familiile şi persoanele singure afectate de inundaţii, care cuprind atât ploile abundente, cât și fenomenele asociate acestora, respectiv alunecările de teren și fenomenele meteorologice deosebite, vor primi și în acest an ajutoare de urgență din partea statului, potrivit HG 559/2023.
Dar, spre deosebire de anii trecuți, procedurile de acordare a ajutoarelor de urgență și de plată au fost simplificate.
Mai exact, în acest an, acordarea ajutoarelor nu mai este condiționată de completarea unei cereri din partea celor afectați de inundații și nici de efectuarea unor anchete sociale.
Astfel, valoarea ajutorului se stabilește, în fiecare caz, în baza unor borderouri întocmite de agențiile pentru plăți și inspecție socială, cu sprijinul comitetelor județene ori locale pentru situații de urgență și pe baza constatărilor comisiei pentru evaluarea estimativă a pagubelor.
Borderourile amintite vor fi avizate de primarii localităților afectate și de prefecți. Ele vor trebui să conțină numele și prenumele titularului ajutorului de urgență, adresa de domiciliu sau reședință, gradul de afectare a locuinței și suma propusă cu titlu de ajutor de urgență, în funcție de gradul de afectare.
Pe de altă parte, așa cum stabilește HG 559/2023, plata ajutorului de urgență se poate face atât prin mandat poștal, cât și prin cont bancar. În cazul în care se dorește plata prin cont bancar, titularul își va exprima opțiunea în scris, printr-o declarație pe propria răspundere.
Ajutoarele de urgenţă se acordă familiilor sau persoanelor singure afectate de inundații, indiferent de veniturile acestora, după cum urmează:
- 10.000 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de peste 75% inclusiv;
- 7.000 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50% inclusiv şi 75%;
- 4.500 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 25% inclusiv şi 50%;
- 2.500 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de până la 25%.
Cei cu locuințe afectate de inundații pot primi, pe lângă sumele de mai sus, și câte 1.500 de lei dacă au bunuri în locuinţă ce au fost deteriorate de inundații, indiferent de numărul sau tipul acestora.
Apoi, dacă în urma inundațiilor apar și decese, familia persoanei decedate (soţul ori soţia sau rudele directe de gradul 1 sau 2 - părinți, bunici, copii, nepoți, frați) beneficiază suplimentar de suma de 7.500 de lei, indiferent de numărul victimelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...