Ajutoare financiare acordate de Guvern pentru 6.500 de familii și persoane singure afectate de inundaţii

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sedinta de Guvern
Sedinta de Guvern
Ajutoare de urgență de 100 de milioane de lei pentru sprijinirea a aproximativ 6.500 familii și persoane singure afectate de furtuni, inundații și alunecări de teren.

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, acordarea de ajutoare de urgență de 100 de milioane de lei pentru sprijinirea a aproximativ 6.500 de familii și persoane singure care se află în situații de necesitate cauzate de inundații, alunecări de teren și alte fenomene meteorologice deosebite produse recent în țară, astfel:

- câte 10.000 lei pentru fiecare familie și persoană singură din localitățile afectate;

- familiile persoanelor decedate ca urmare a inundațiilor, alunecărilor de teren și fenomenelor meteorologice deosebite beneficiază suplimentar de câte 10.000 de lei, pentru fiecare victimă.

“Prin acordarea acestor ajutoare, Guvernul intervine în regim de urgență să sprijine persoanele afectate de calamitățile naturale înregistrate în ultimele zile. Având în vedere situația extrem de gravă a acestor oameni, am stabilit un mecanism de plată fără realizarea de anchete sociale, pentru ca banii alocați să ajungă în cel mai scurt timp la persoanele care au nevoie de ajutor.”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Actul normativ aprobat prevede că ajutoarele de urgență nominale se aprobă prin notă de ministrul Muncii și Solidarității Sociale, iar sumele individuale se stabilesc în cuantumul prevăzut, pe baza borderourilor întocmite de agențiile pentru plăţi şi inspecţie socială din județele afectate, cu sprijinul Instituției Prefectului și al primăriilor localităților afectate.

Suma necesară se suportă din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, suplimentat din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului.

 

Galaţi: Prefectul cere ministrului de Interne avizul pentru declararea stării de alertă, ca urmare a inundaţiilor

 

Prefectul judeţului Galaţi, Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat ministrului Afacerilor Interne avizul pentru declararea stării de alertă la nivelul judeţului ca urmare a inundaţiilor din ultimele zile.

"Solicitarea declarării stării de alertă a fost formulată în baza centralizatoarelor efectuate la nivelul Instituţiei Prefectului, din care reiese faptul că aproximativ 6.000 de gospodării din 26 de localităţi din judeţul Galaţi au fost afectate de inundaţii", se precizează într-un comunicat transmis, luni, de Prefectura Galaţi.

Conform sursei citate, datele arată şi că pe mai multe porţiuni de drumuri din judeţ sunt probleme de infrastructură, astfel: DN 25 între Vameş şi Piscu (infrastructură afectată), DN 26 între Rogojeni şi Găneşti (infrastructură afectată), DJ 251 între Slobozia Conachi şi Pechea (drum blocat), DJ 253 între Cudalbi şi Băleni (drum blocat), DJ 242 între Umbrăreşti şi Târgu Bujor (infrastructură afectată), DJ 242B între Băneasa şi Moscu (infrastructură afectată) DJ 242H între Suceveni şi Rogojeni (infrastructură afectată), DJ 251 între localităţile Târgu Bujor - Jorăşti, (infrastructură afectată), DJ 251A între Corod - Drăguşeni şi Nicopole, Brătuleşti (infrastructură afectată), DJ 251H între Corod şi Valea Mărului (infrastructură afectată), DJ 253 între Culdabi - Băleni şi Băleni - Viile (infrastructură afectată), DJ 254 între Iveşti - Costache Negri (infrastructură afectată), DJ 255 între Pechea - Suhurlui şi între Fârţăneşti şi Chiraftei (infrastructură afectată).

De asemenea, Drumul Naţional 25 este închis circulaţiei rutiere între Vameş şi Tudor Vladimirescu din cauza apei de pe carosabil.

"Pentru evaluarea pagubelor de pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale, dar şi din gospodăriile afectate, au fost formate 18 comisii, care s-au deplasat în judeţ încă de la primele ore ale zilei de 16 septembrie. Alte două echipe au fost în teren şi în data de 15 septembrie, acestea evaluând infrastructura rutieră afectată", mai menţionează comunicatul citat.

Potrivit acestuia, în zilele de 15 şi 16 septembrie, s-au recepţionat şi distribuit către autorităţile locale apă potabilă şi alimente neperisabile, trimise în teritoriu de la Rezervele de Stat şi au fost recepţionate şi distribuite 46 de construcţii uşoare din elemente modulate pentru cazare: 16 la Piscu, 18 la Cudalbi, 4 la Costache Negri, 5 la Băneasa şi 3 la Valea Mărului, precum şi cazarmament: paturi, saltele, pături, perne, cearşafuri pat şi saci de dormit.

Totodată, prefectul judeţului Galaţi a solicitat sprijin la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii pentru a fi întreprinse măsurile necesare în vederea restabilirii, în regim de urgenţă, a sistemelor de telecomunicaţii în localităţile afectate de inundaţii.

Încă o persoană a fost găsită decedată, luni, pe raza localităţii Griviţa din judeţul Galaţi, numărul total al persoanelor decedate în urma inundaţiilor de zilele trecute ajungând la şapte, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel