Ajutoarele de stat pentru agricultură, piscicultură și acvacultură se prelungesc până la finalul acestui an
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Un fermier culege roșii / Foto: Freepik
Un fermier culege roșii / Foto: Freepik
Ajutoarele de stat pentru agricultură, piscicultură și acvacultură se prelungesc până la finalul acestui an, anunţă deputatul Florin Roman.

"O veste bună pentru agricultorii din România vine de la Bruxelles. Statele membre vor putea acorda ajutoare de stat pentru sectorul agricol primar, precum și pentru sectoarele pescuitului și acvaculturii, până la 31 decembrie 2024, termenul inițial fiind de 30 iunie 2024. Deoarece sectorul agricol a reprezentat întotdeauna o componentă tradițională în economia noastră națională, statul român este fruntaș la capitolul ajutoarelor oferite agricultorilor, România acordând fermierilor, potrivit Euractiv, subvenții naționale în valoare de 770 de milioane de euro, fiind pe locul patru în UE la acest capitol", transmite deputatul Florin Roman într-o declaraţie făcută la Parlament.

Prelungirea limitată va permite statelor membre să continue să ofere ajutor fermierilor acolo unde este necesar și să garanteze că măsurile de sprijin în criză sunt puse în aplicare în mod eficient.

În martie 2022, Comisia Europeană a adoptat Cadrul Temporar de Criză privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia europeană în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. În 2023, a fost introdus Cadrul Temporar de Criză și Tranziție (TCTF), plafoanele inițiale privind schemele de ajutor fiind mărite la 280.000 de euro/fermă, 350.000 de euro/întreprindere din sectorul piscicol și 2,25 milioane de euro/companie în alte sectoare.

De această reglementare au beneficiat și domenii precum procesarea alimentară și producția de îngrășăminte, afectate de prețurile ridicate ale energiei și de restricțiile asupra importurilor de îngrășăminte din Rusia și Belarus, transmite parlamentarul liberal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel